Рятувальники Житомирщини вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Рятувальники Житомирщини вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС

15.12.13 14:33 0 682
13 грудня об 11:00 біля пам’ятного знаку «Пожежним, які врятували світ», що розташований біля Управління ДСНС в області, відбулися урочисті заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Ця пам'ятна дата була затверджена указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Зараз День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС багато хто називає просто днем ліквідатора.

Потік сотні людей – представників облдержадміністрації, міської ради, виконкому, колег-офіцерів, учнів гімназії № 1 міста Житомир, керівників організацій та підприємств - засвідчив значущість подвигу пожежників у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Хвилиною мовчання присутні вшанували тих ліквідаторів, які вже пішли з життя. Це в їх честь цього дня до пам’ятника «Пожежним, які врятували світ» яскравим килимом лягли квіти – символ шани та незгасаємої пам’яті.

У 1986 році понад 300 працівників пожежної охорони Житомирщини взяли участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Для них це не минуло безслідно – 88 героїв вже померли від хвороб, які спричинила радіація. Смерть продовжує забирати життя вогнеборців, що особливо відчутно в останні роки.

Низка ліквідаторів була відзначена нагородами. Зокрема, за сприяння голови благодійного Фонду «Пожежні Чорнобиля» Бориса Чумака, який у травні 1986 року очолював зведений загін пожежної охорони Житомирської області, направлений на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, пожежники отримали Почесну нагороду Зірку «За мужність», почули слова щирої вдячності за вільне та мирне життя і настанови пам'ятати тих, хто ще живий та тих хто відійшов у небуття навіки.

Почесною грамотою Департаменту цивільного захисту населення облдержадміністрації цього дня були нагородженні ліквідатори Валерій Мостович, Петро Пастушенко та Станіслав Куликівський.

Поклали квіти до пам’ятника та висловили слова вдячності ліквідаторам аварії керівництво міста, області та громадської ради. Зокрема, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко відзначив, що житомиряни одними із перших кинулися на бій із Чорнобильським лихом. Від імені обласної державної адміністрації виразив вдячність усім ліквідаторам.

Голова благодійного фонду «Пожежні Чорнобиля» Борис Чумак, нагороджуючи Зіркою «За мужність», відзначив подвиги чотирьох колег вогнеборців – це В’ячеслав Щирий, Олександр Поляков, Григорій Караульний та Едуард Меречинков, які у травні 1986-го ліквідовували наслідки пожежі у кабельних тунелях на ЧАЕС і врятували тоді світ від наслідків більш глобальної катастрофи ніж сама аварія.

Для ліквідаторів був організований святковий обід. Подібні урочисті заходи відбулися на території всієї Житомирщини, тому що пам'ять про героїв-ліквідаторів, які вели війну з невидимим ворогом повинна залишитися навічно.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На круглому столі у ...

КОМЕНТАРІ