До Всеукраїнського тижня права. Реалізація і захист прав людини

До Всеукраїнського тижня права. Реалізація і захист прав людини

15.12.13 14:03 0 718
Указом Президента України від 8 грудня 2008 року, з нагоди річниці проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини, було започатковано проведення Всеукраїнського тижня права. Враховуючи важливе значення правової освіти у подальшій розбудові України як правової держави, вихованні у громадян поваги до закону та прав людини – 10 грудня відзначається Міжнародний день прав людини. Також у цей день Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод усіх людей.

Важливим засобом захисту прав та свобод людини є гарантії. Вони є системою норм, принципів та вимог, які забезпечують процес дотримання прав та законних інтересів людини. Призначенням гарантій є забезпечення найсприятливіших умов для реалізації конституційно-закріпленого статусу людини. Таким чином гарантії є засобом, що забезпечує перехід від передбачених конституцією можливостей до реальної дійсності. Ефективність гарантій залежить від рівня розвитку загальноправових принципів, стану економіки, рівня розвитку демократичних інститутів, реальності політичної системи суспільства, наявності системи досконалих законів у державі, ефективності механізмів реалізації законоположень, ступеня правової свідомості, правової культури населення, узгодженості інтересів населення та суспільства в цілому і наявності високоефективного органу конституційного контролю.

Гарантії прав і свобод людини – це такі засоби і механізми, які сприяють здійсненню прав і свобод людини, забезпечують їх охорону й захист. Згадка про такі гарантії зобов’язує державу не тільки проголошувати, декларувати у Конституції та інших законах права і свободи, а й дбати, піклуватися про їх здійснення.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ужгородська виставка ...
Наступна новина: В Луцьку микола Романюк ...

КОМЕНТАРІ