Новини ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області

Новини ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області

16.12.13 13:55 0 931
Щомісяця в середньому івано-франківські суб’єкти господарювання сплачують 34,3 млн.грн. ПДФО

Лише у листопаді поточного року до місцевого бюджету від них надійшло майже 33 мільйони гривень, що на 2 мільйони гривень перевищує минулорічні надходження.
Загалом за 11 місяців поточного року надходження до місцевого бюджету по податку на доходи фізичних осіб перевищили минулорічні надходження за аналогічний період майже на 25 млн.грн.
Як наголосила начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Івано-Франківської ДПІ ГУ Міндоходів в області Ольга Рожко, стабільна та ритмічна сплата податків і зборів забезпечується, у першу чергу, завдяки запровадженню законодавчих ініціатив Міндоходів в інтересах бізнесу та громадськості.
«Податок на доходи фізичних осіб займає більше 80 відсотків від загальних надходжень до місцевої скарбниці. Тож сьогодні значна увага приділяється додатковим джерелам зі сплати цього податку, зокрема, за рахунок денітізації ринку праці, боротьби із виплатою заробітної плати в «конвертах», - зазначила Ольга Рожко.
З початку року виявлено 693 неоформлених найманих працівників, яким виплачено 87 тисяч доходу. До бюджету додатково надійшло близько 19 тис.грн. Крім того, викрито 66 громадян без державної реєстрації. Матеріали по притягненню їх до відповідальності направлено до суду.



З 2014 року запроваджуються зміни до Податкового кодексу

Їх роз’яснили під час тематичного семінару платникам податків івано-франківські міндоходівці спільно з представниками територіальної спілки аудиторів України.
Начальник інформаційно-комунікаційного відділу міської ДПІ Галина Яремко розповіла присутнім про зміни, які очікуються у 2014 році для платників ПДВ. Зокрема, це зняття будь-яких обмежень при добровільній реєстрації платника ПДВ, відміна свідоцтва платника цього податку, продовження терміну подання заяви-скарги на контрагентів про відмову у наданні ними податкової накладної, тощо.
Вона також повідомила про зміни щодо реєстрації платників податків. З наступного року суб’єкти господарювання разом з заповненою реєстраційною карткою можуть подати заяву про обрання спрощеної системи оподаткування або на добровільну реєстрацію платником ПДВ. До того ж така реєстрація здійснюватиметься в електронному вигляді.
Посадовиця також наголосила, що у 2014 році базовим податковим періодом для платників податків стане рік. Податкові різниці за підсумками 2013 року розраховувати не доведеться.
Учасники семінару обговорили новий порядок реєстрації РРО та нові правила оцінки нерухомого і рухомого майна.
Окремим питанням вони розглянули подання податкової звітності в електронному вигляді та запровадження нових сервісів для платників податків.



За порушення податкового законодавства івано-франківському підприємству доведеться сплатити майже 1,8 млн.грн.

Таку суму податків та штрафних санкцій донарахували працівники Івано-Франківської ДПІ одному з підприємств обласного центру під час планової документальної перевірки.
Здійснюючи у 2012 році безтоварні операції, підприємство безпідставно занизило об‘єкт оподаткування з податку на прибуток на суму 3,9 млн.грн. та податковий кредит з податку на додану вартість на суму 0,8 тис.грн. Відповідно у минулому році бюджет недоотримав від цього підприємства 0,8 млн.грн. податку на прибуток та 0,4 млн. грн. ПДВ.
Оскільки базовим показником для нарахування та сплати авансових внесків у 2013 році є дані за 2012 рік, заниження минулорічних податкових зобов‘язань спричинило до їх зменшення на суму 146 тис.грн.
Cума штрафних санкцій за ці порушення склала 0,4 млн.грн.
Крім того, за результатами проведеної перевірки Івано-Франківські міндоходівці зменшили від‘ємне значення об‘єкту оподаткування з податку на прибуток за І квартал 2013 року на суму майже 3,6 млн. грн. Таке від‘ємне значення виникло в результаті безпідставного віднесення до собівартості реалізованих послуг вартості таких послуг за операціями, товарність яких не доведена.
Матеріали перевірки підприємства долучено до кримінального провадження, яке зареєстроване в Єдиному реєстрі досудового розслідування у березні цього року.



Про порядок сплати податку на нерухоме майно – під час «гарячої лінії»

По телефону з платниками цього податку спілкувалась заступник начальника Івано-Франківської ДПІ ГУ Міндоходів в області Олена Мухіна.
Наводимо відповіді на найбільш поширені запитання.

Питання. Якщо податок на нерухомість сплачено у поточному році, чи підлягає він поверненню?

Згідно із Законом України від 04.07.2013р. № 403-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості”, власники об’єктів житлової нерухомості, які підлягають оподаткуванню, сплачуватимуть податок за 2013 рік у наступному – 2014 році. Для зручності платників законом переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку нараховуватиметься пільга. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв.м. Для власників будинків «пільгова площа» визначена у розмірі 250 кв.м., знову ж таки незалежно від того, якою кількістю будинків володіє особа. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною площею до 370 кв.м, він також не сплачуватиме податок на нерухомість.
Якщо ж площа нерухомості перевищуватиме зазначені пільгові метри, то платити податок доведеться лише за ті квадратні метри, які перевищують визначений розмір. Ставки податку будуть диференційовані.
Громадяни, які вже сплатили податок у поточному році, можуть повернути сплачені кошти. Для цього їм потрібно звернутися із заявою до міської ДПІ. Разом з цим, сплачені в поточному році кошти, за згодою платника, можуть бути зараховані в рахунок сплати податку в 2014 році.

Питання. Якщо є декілька об’єктів житлової нерухомості у різних населених пунктах, до якої податкової інспекції потрібно сплачувати податок?

Законом України № 403-VII від 04.07.2013 року змінено порядок адміністрування податку на нерухоме майно та порядок його сплати фізичними особами. Так, відповідно до пп.265.7.1 ПКУ, обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, провадитиметься органом державної податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості, а не за місцезнаходженнями кожного з об'єктів, як це передбачалося раніше. Це значно спростить та полегшить для громадян сплату податку, оскільки не потрібно буде їздити для сплати податку в різні населені пункти.
Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової нерухомості, будуть надсипатися громадянину – платнику податку органом державної податкової служби за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком) (пп.265.7.2 ПКУ).

Питання. У випадку наявності у власності будинків та квартир, які знаходяться в різних областях України, чи потрібно звертатись до податкових органів за місцем реєстрації об’єктів нерухомості для проведення звірки даних ?

Відповідно до пп. 265.7.3 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755 (зі змінами та доповненнями) платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:
об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
розміру житлової площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
права на користування пільгою із сплати податку;
розміру ставки податку;
нарахованої суми податку.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

Питання. У випадку отримання неповнолітньою особою спадщини у вигляді житлової нерухомості чи потрібно сплачувати в такому випадку податок? Якщо так, то хто повинен його сплачувати?

Сімейним кодексом України від 10.01.2002р. №2947 передбачено, що правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття (ст.6).
Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.
Відповідно до пункту 99.2 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755 (із змінами та доповненнями) грошові зобов’язання неповнолітніх осіб виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.
Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу.

Питання. Яка передбачена відповідальність за несплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Відповідно до п.126.1 cт.126 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755 із змінами та доповненнями у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:
- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.
Після закінчення встановлених ПКУ термінів погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня (пп.129.1.1 п.129.1 ст.129 ПКУ).
Пеня, визначена пп.129.1.1 п.129.1 ст.129 ПКУ, нараховується на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті (п.129.4 ст.129 ПКУ).

ДПІ у м. Івано-Франківську запрошує всіх жителів міста - власників житлової нерухомості до 31 грудня 2013 року завітати до Центру обслуговування платників податків для звірки об‘єктів житлового нерухомого майна.



Звіт з ЄСВ для платників єдиного податку

Фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт з єдиного соціального внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом для них є календарний рік.
Звіт з ЄСВ подається за формою згідно таблиць 2, 4 додатку 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 454.
При цьому такий звіт не подається платниками єдиного податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.



У звіті з трансфертного ціноутворення зазначатимуться операції за період з 1 вересня до кінця цього року

І це попри те, що для визначення обсягу контрольованих операцій враховується показник усіх операцій у цілому за календарний рік, тобто з 1 січня по 31 грудня 2013 року.
Таку позицію Міндоходів зазначено в узагальнюючій податковій консультації з застосування законодавства щодо трансфертного ціноутворення (наказ Міндоходів від 22.11.2013 № 699).
Нагадуємо, що Закон України від 4 липня 2013 року № 408 „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення” набрав чинності 1 вересня 2013 року.
Ознайомитись з узагальнюючою податковою консультацією можна на порталі Міністерства доходів та зборів України за адресою: http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/uzagalnyuyuchi-podatkovi-konsultatsii/62935.html.



До нового реєстру касової техніки увійшли моделі для паркоматів

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 25.11.2013 року №704. У цей Реєстр увійшли моделі СмартПарк ПТ-103 для паркоматів.
Правилами паркування транспортних засобів, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.09 №1342, визначено, що майданчики, відведені для платного паркування, мають бути обладнані паркувальними автоматами з розрахунку не менш як один автомат на 20 місць для паркування з обох боків уздовж проїзної частини вулиці, дороги або тротуару.
Не обладнуються паркувальними автоматами та автоматичними в'їзними та виїзними терміналами спеціально обладнані майданчики для платного паркування у разі їх призначення виключно для користувачів, які сплачують вартість послуг з утримання майданчиків для платного паркування у безготівковій формі за договором про паркування протягом визначеного терміну, але не менш як один місяць.
Суб’єктам господарювання, що провадять діяльність у сфері надання послуг з паркування автотранспорту, слід використовувати РРО, які зазначені у Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій.
Новий реєстр касових апаратів розміщено на сайті Міндоходів за адресою:
http://minrd.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/62916.html.



Як відмовитись від сплати єдиного податку

Для відмови від спрощеної системи оподаткування платники подають заяву до органів Міндоходів не пізніше ніж за 10 днів до початку нового кварталу. Це передбачено ст.298 Податкового кодексу України.
У разі державної реєстрації припинення юридичних осіб та підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, які є платниками єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з припиненням провадження господарської діяльності.
Податкові зобов'язання із сплати єдиного податку нараховуються платнику, який припиняє господарську діяльність - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до контролюючого органу подано заяву щодо відмови від спрощеної системи.
При цьому, не сплачують єдиний податок:
- фізичні особи-підприємці І та ІІ групи - з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому подано таку заяву;
- юридичні особи та фізичні особи-підприємці ІІІ і V групи - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому подано таку заяву.



Міндоходів врегульовано процедури погашення податкового боргу

Міністерством доходів і зборів України затверджено 12 відомчих актів, якими врегульовано процедури погашення податкового боргу.
Так, зокрема, у затверджених документах чітко визначені функції та повноваження податкового керуючого під час здійснення заходів з погашення податкового боргу, порядок складання ним акта опису майна, яке передається у податкову заставу, та акта перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим.
Разом з тим, врегульовано питання застосування органами доходів і зборів податкової застави, яка застосовується при наявності у платника податкового боргу на суму, що перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Спрощено процедуру надання розстрочення грошових зобов’язань, роз’яснено порядки направлення органами доходів і зборів податкових вимог платникам податків, проведення перевірок стану збереження майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі, тощо.
За словами фахівців Міністерства, розроблені нормативно-правові акти сприятимуть упорядкуванню нормативного поля щодо погашення податкового боргу, інформуватимуть платників про зазначені процедури, а працівники Міндоходів, у свою чергу, отримають своєрідні правила для роботи.
Детальніше ознайомитися із затвердженими наказами Міндоходів можна на веб-порталі Міністерства www.minrd.gov.ua.

Підготовлено інформаційно-комунікаційним
відділом ДПІ у м. Івано-ФранківськуГУ Міндоходів
в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Кожен п'ятий підприємець ...
Наступна новина: У Львові з’явились ...

КОМЕНТАРІ