Новини ДПІ у м. Чернівцях

Новини ДПІ у м. Чернівцях

16.12.13 17:20 0 1393
Новорічні подарунки – без податків!

Напередодні новорічних свят більшість роботодавців піклується про створення святкового настрою у своїх працівників та їх дітей. І солодощі – необхідний для цього атрибут. Але вже невдовзі виникають питання щодо податкового обліку таких презентів та включення вартості дитячих подарунків до оподатковуваного доходу платника податків.
ДПІ у м. Чернівцях наголошує, що при визначені податку на доходи фізичних осіб від вартості отриманих дитячих новорічних подарунків слід керуватися нормами Податкового кодексу України. Так, згідно п.п. 165.1.39 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не враховується вартість подарунків, отриманих у не грошовій формі, якщо вона не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. У 2013 році ця сума становить 573 грн. 50 коп. на місяць. Якщо вартість подарунку перевищує цю суму, то він оподатковується за ставкою 15% або 17%.
Слід відмітити, що новорічні подарунки, які надають фізичним особам та вартість яких не перевищує 573 грн. 50 коп., податковий агент (роботодавець) повинен відобразити у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ за ознакою "160".
Зверніть увагу, що у разі перевищення вартості подарунків, 50% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, ця сума відображається у податковому розрахунку за формою 1-ДФ як додаткове благо з ознакою «126» та оподатковується за відповідними ставками.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях бажає усім солодких новорічних свят без гіркого присмаку штрафних санкцій!



Податківці чекають на Діда Мороза

На порозі Новий рік та Різдвяні свята. Кожен зустрічає ці свята з яскраво прикрашеною лісовою красунею, а до діток, на замовлення батьків, приходять “Дід Мороз” та “Снігуронька”. Не обходиться і без казкових героїв Новорічних свят та “живої” музики в ресторанах і кафе, де проводяться зустрічі Нового року та корпоративні вечірки. Власники розважальних закладів, оплачуючи надані розважальні послуги, повинні виконати роль податкового агента, тобто утримати й перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб. До того ж, відобразити суму винагороди у формі №1ДФ з ознакою доходу «01».
Послуги “Діда Мороза” та “Снігуроньки” теж не є безкоштовними. ДПІ у м. Чернівцях звертається до всіх талановитих людей, які виконують ролі “Діда Мороза” та “Снігуроньки”, що будь-який дохід, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку підлягає оподаткуванню. Запрошуємо усіх, хто отримав неоподатковані доходи від продажу ялинок, надання послуг “Діда Мороза”, “Снігуроньки”, музичного супроводу свята, задекларувати отримані доходи та сплати до бюджету податок на доходи фізичних осіб, або зареєструвати підприємницьку діяльність. Якщо казкові герої - підприємці (ФОП) і послуги надаються у межах цієї діяльності, то підприємницький статус такої фізичної особи має бути зазначено в договорі, а замовнику доцільно отримати від нього виписку або витяг з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію його як суб'єкта підприємницької діяльності
Увага! Дід Мороз та Снігуронька, не забувайте, що фізична особа, яка протягом року отримує дохід за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 17% в залежності від розміру доходу.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях бажає усім святкового настрою без податкових наслідків!

Інформаційно – комунікаційний відділ
ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ