В Чернівецькій області рятувальники вшанували учасників аварії на ЧАЕС

В Чернівецькій області рятувальники вшанували учасників аварії на ЧАЕС

17.12.13 11:51 0 901
У Державній службі України з надзвичайних ситуацій 13 грудня відбулися урочистості з нагоди вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

«Майже три десятиліття відділяють нас від найбільшої у світі техногенної катастрофи. Завдяки героїзму та самовідданості людей ця страшна небезпека була зупинена. Ціною власного життя і здоров’я вони виконали свій службовий та громадський обов’язок – врятували планету. у Державні службі України з надзвичайних ситуацій працює 407 осіб-учасників ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції», – зазначив Голова ДСНС України Михайло Болотських.

На початку заходу присутні вшанували пам’ять учасників ліквідації аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання.

Одним із ліквідаторів, хто майже від самого початку брав участь у ліквідації, був начальник Головного управління пожежної охорони МВС України генерал-майор внутрішньої служби Пилип Десятников. Він безпосередньо керував діями із локалізації пожежі на 4-му енергоблоці. Наприкінці листопада Пилип Десятников відсвяткував свій 85-річний ювілей. З цієї нагоди Голова ДСНС України вручив ювіляру Почесну грамоту Кабінету Міністрів України та пам’ятний подарунок.

«24 і 25 квітня 1986-го я був у Харкові, де проводив нараду керівного складу пожежної служби. На ранок наступного дня мав повернутися до Києва. Повернувшись до столиці, по радіозв’язку я отримав розпорядження терміново з’явитися на службу. Не заїжджаючи додому, я прибув в Управління й вийшов на зв’язок з керівництвом, дізнався, що на Чорнобильській АЕС – масштабна пожежа. Близько 11-ї ранку я прибув на місце аварії. З того дня для мене розпочалася чорнобильська епопея, яка тривала не один рік. Катастрофа не обмежилася вибухами й пожежею вночі з 25 на 26 квітня – випробувань, що випали на долю пожежників, було значно більше.

Приміром, 4 травня ми провели надзвичайно складну операцію з відкачування важкої води з басейну під реактором 4-го енергоблоку. Однак я б не хотів, щоб мої заслуги перебільшували. Це був подвиг 28 героїв – відважних пожежних караулів та ще тисяч мужніх вогнеборців. Схиляю перед ними голову…», – поділився спогадами ювіляр.

Урядові грамоти та подяки за самовідданість та високий професіоналізм отримали також і інші ліквідатори аварії на ЧАЕС, які працюють у ДСНС України.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ