У Чернівцях завершилися дні Хануки

У Чернівцях завершилися дні Хануки

17.12.13 15:44 0 858
Ханука – це свято світла і чудесних вогнів Храмового світильника – Менори. Згідно традиції, ще в часи існування єврейського Храму, олія, якої повинно було вистачити всього на один день, горіла цілих вісім днів. З тих самих незапам’ятних днів і прийнято вважати Хануку святом чудес. Євреї всього світу свято шанують цю традицію та запалюють Ханукальну Менору вісім днів підряд, щоденно запалюючи ще по одній свічці.

І цього року традиційно велика Менора була запалена на Театральній площі головним рабином Буковини, керівниками міста, області та іншими почесними гостями свята. Була запалена перша свічка та розпочалися ханукальні чудеса.

Перший день був ознаменований добрими справами молоді. Вони, взявши з собою маленькі настільні підсвічники – ханукії, свічки та солодкі ханукальні пончики , які їдять в ці дні у пам’ять про чудесну олію, відвідали людей, які не змогли прийти на свято. В своїй більшості – це люди похилого віку та інваліди.

На другий день благодійний фонд «Керен Єдидут» спільно з іудейською громадою організували для дітей прекрасну акцію – кожна дитина отримала пластикову картку для купівлі зимовогу одягу в мережі магазинів «Глорія Джинс» на суму 1000 гривень. Саме в ці чудові ханукальні дні є традиція дарувати подарунки дітям, які так необхідні малозабезпеченим сім ям.

Третій день припав на зустріч суботи. Субота, яка відомо, – це найважливіший день для євреїв, а в Хануку воно виявилося особливо цікавим. Всі прийшли до синагоги на зустріч Шабата. Тут знайшлося місце для людей різного віку. Усі разом вознесли молитву до Бога і в урочистій атмосфері зустріли шабат за святковим столом.

У четвертий день для дітей було влаштоване ханукальне свято з іграми, конкурсами, естафетами та призами. Це було справжнє свято радості, веселощів та дитячого сміху. Діти, як і багато років назад, крутили «севівон» (ханукакльну дзигу), розповідали історії про чудесні події минулого.

У п’ятий день єврейська молодь міста зібралася, щоб підбити підсумки попередніх днів та обговорити плани на майбутнє. Разом молоді люди запалили п’яту ханукальну свічку, веселилися за святковим столом, співали ханукальні пісні. Було вирішено, що у всі інші дні Хануки хлопці та дівчата візьмуть із собою в гості до стареньких євреїв дітей зі школи та садочка. Нехай і малеча привітає дідусів та бабусь веселою піснею та подарує їм солодощі.

У шостий день відбувся дитячий концерт. У ханукальній історії дітям присвячено чимало сторінок, адже саме вони, незважаючи на накази грецької влади, продовжували вивчати Тору та її священну мову. Вихованці єврейського садочка і навчального центру Ор-Авнер ХАБАД показали свою версію ханукальної історії.

У сьомий день була розіграна лотерея між учасниками інтернет-акції «Освіти світ теплом своєї душі!». Для участі в акції необхідно було у себе вдома щодня запалювати ханукальні свічки та фотографуватися. А фотографії викладати на єврейському сайті. Усі учасники акції отримали цінні призи та подарунки.

Восьмий день було присвячено жінкам, адже вони відіграли одну з найголовніших ролей в історії Хануки. Адже саме Юдиф, яка стала героїнею багатьох сюжетів витворів мистецтва, прославила єврейських жінок як справжніх воїнів на рівні чоловіків. Жіночий клуб зібрався останнього ханукального дня. За звичаєм, поки горять ханукальні свічки, жінки не виконують ніякої роботи. В цей день учасниці жіночого клубу зібралися в затишному ресторані. Після запалення останньої восьмої хану кальної свічки прийшов час танців, пісень, інтелектуальних ігор та застілля.

Ханукальні дні завершились, але світло від вогню запалених свічок ще довго буде горіти в наших серцях!

Навчальний центр Ор-Авнер ХАБАД

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Інвестиційний паспорт ...
Наступна новина: У Волинській області борис ...

КОМЕНТАРІ