Чернівці: Профілактика та лікування кору

Чернівці: Профілактика та лікування кору

18.12.13 11:10 0 862
За результатами епідемічного аналізу Державної санітарно-епідеміологічної служби України за останні роки у нашій державі переважна кількість хворих припадає на вікову групу 15-29 років (в основному хворіють учні старших класів шкіл та студенти вищих і середніх навчальних закладів), котрі не пройшли чи порушили графік вакцинації.

При досліджені крові від різних вікових груп населення, відмічається зниження чи взагалі відсутність імунітету до кору у дорослого населення.

Кір – це гостре вірусне захворювання людини з групи інфекцій, що мають повітряно – краплинний механізм передачі. Інфікуватись вірусом кору можна під час розмови, при кашлі, чханні. Поза організмом людини збудник нестійкий і гине протягом 2-х годин.

Інкубаційний період (момент від потрапляння збудника в організм до появи перших ознак захворювання триває в середньому 9 – 17 днів.

Джерелом інфекції є хвора людина з останніх двох днів інкубаційного періоду до п’ятого дня після появи висипу.

Проявом хвороби є підвищення температури, нежить, кон’юнктивіт та дрібно – плямистий висип, який має низхідний характер.

Після перенесеного захворювання можуть виникати ускладнення у вигляді пневмонії (запалення легенів), стоматиту (запалення слизової оболонки рота), менінгіту (запалення мозкових оболонок), енцефаліту (запалення мозку). Сприятливість до кору висока. Практично всі діти та дорослі, які не мають імунітету до кору, навіть при нетривалому контакті із хворим, інфікуються.

Найбільш дієвим засобом захисту проти кору є імунопрофілактика. Щеплення проти цієї інфекції проводяться планово та за епідемічними показами. Перше планове щеплення здійснюється в 12 –ти місячному віці (вакцинація), друге – у віці 6 років (ревакцинація). Щеплення контактних осіб, які не хворіли на кір і не були щеплені проти кору, проводять в перші три дні з моменту контакту з хворим на кір.

Протягом поточного року в Україні спостерігався черговий епідемічний спад кору, відмічено зниження захворюваності в 6,09 разів. Високий рівень захворюваності відмічався на кір серед дітей до 1 року, а також серед вікових груп 1-4 та 5-9 років.

В місті Чернівцях за 11 місяців поточного року зареєстровано 11 випадків захворювання на кір проти 174 випадків за аналогічний період минулого року, відмічено зниження в 15,8 разів. Захворюваність реєструвалась переважно в зимово–весняний період року.

90% випадків реєструвалась у дорослих віком від 18 років та старше, з них 70% складали студенти ВУЗів, 20% – непрацюючий та школяр, який захворів під час канікул. Після перенесеного захворювання зберігається стійкий імунітет.

Епідемічна ситуація з кору на сьогоднішній день може свідчити про зниження популяційного та колективного імунітету з кору.

При появі перших ознак захворювання необхідно обмежити контакт із іншими членами родини та колективом, де навчається або працює хворий, викликати лікаря додому. Непотрібно займатись самолікуванням.

Основні заходи профілактики передбачають вчасне виявлення хворого, ізоляція від здорових, ретельне провітрювання та бактерицидне знезараження повітря приміщень, вологе прибирання із застосуванням дезінфекційних засобів.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецький бізнес ...
Наступна новина: В Чернігівській області на ...

КОМЕНТАРІ