У Львівській області Олег Сало привітав з ювілеєм Міжнародного гросмейстера Олександра Белявського

У Львівській області Олег Сало привітав з ювілеєм Міжнародного гросмейстера Олександра Белявського

18.12.13 09:02 0 894
Голова Львівської облдержадміністрації Олег Сало 17 грудня привітав з 60 – річним ювілеєм одного з кращих шахістів України, Міжнародного гросмейстера, багаторазового чемпіона Всесвітніх шахових олімпіад, а також тренера-консультанта спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи «Дебют» Олександра Генріховича Белявського.

Керівник області побажав ювіляру міцного здоров’я та наснаги аби вивчити ще не одне покоління шахових гросмейстерів світового рівня та вручив ювіляру Почесну грамоту облдержадміністрації і цінний подарунок.

«Пам’ятаємо і знаємо, що львівські гросмейстери цінуються як в Україні так і в світі. Одним з таких відомих майстрів із шахів є Олександр Генріхович, який в 14 років став Майстром спорту СРСР та представляв честь України в багатьох державах світу. Ця людина зробила великий внесок в спортивний та культурний імідж нашої держави і є прикладом для наслідування нового покоління шахістів», – зазначив О. Сало.

Довідка:

Олександр Генріхович Бєлявський народився 17 грудня 1953 року у Львові — радянський, український і словенський шахіст. Міжнародний гросмейстер.

Вже у 14 років став майстром спорту СРСР, виконавши норму в 1968 році на турнірі у Вільнюсі. Через рік Білявський — наймолодший учасник на юнацькому турнірі в Гронінгені, де набрав 6 очок з 9 і зайняв 3-е місце. Попереду нього були угорець Адорьян, Андраш і югослав Любомир Любоєвич.

У 1973 Белявський домігся права брати участь у юнацькій першості світу в англійському місті Тіссайд і став чемпіоном, набравши 8,5 очка з 11 можливих. На міжнародному турнірі 1974 в Лас-Пальмасі, розділивши 3-4-е місця, отримав перший гросмейстерський бал. Потім був блискучий успіх в чемпіонаті СРСР — 1-2-е місця з Михайлом Талем.

Білявський поступово висунувся в число найсильніших шахістів світу. Його результат на міжнародному турнірі в Аліканте(1978) є одним з найвидатніших в історії: 13 очок в 13 партіях. Білявського запрошували на представницькі турніри.

Серед них був, наприклад, турнір в Бадені (1980), в якому брали участь гросмейстери, які мали коефіцієнт близько 2600. Білявський розділив 1-2-е місця з Борисом Спаським. На початку 1981 він знову став чемпіоном СРСР, на цей раз разом з Псахісом, а в жовтні Олександр виграє традиційний міжнародний турнір в голландському місті Тілбурзі, випередивши знаних майстрів Петросяна, Портіша, Тіммана, Любоєвіча, Андерссона, Каспарова, Спаського.

У 1982 році успішно виступив на Міжзональний турнірі в Москві, посівши 2-е місце, слідом за Гаррі Каспаровим, і отримав право брати участь в Претендентському матчі.

Продовжувало зростати і число перемог на престижних міжнародних турнірах — Вейк-ан-Зеє (1984 і 1985), Лондон (1985), Сочі (1986), Тілбург (1988), Мюнхен (1990), Амстердам (1990), Белград (1993) , Чачін (1996), Поляниці-Здруй (1996)

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Дошкільному навчальному ...

КОМЕНТАРІ