Кроки НБУ з дедоларизації необхідні вітчизняній економіці - Андрій Оністрат

Кроки НБУ з дедоларизації необхідні вітчизняній економіці - Андрій Оністрат

18.12.13 11:07 0 701
Відомий фінансист, голова наглядової ради одного з комерційних банків Андрій Оністрат вважає, що заходи Національного банку України щодо дедоларизації необхідні українській економіці , зокрема для мінімізації ризиків залежності від зовнішніх чинників. Про це він сказав в ефірі каналу БТБ.

«Вони необхідні. Вони стратегічно проводяться і вони вже мають певні результати. При нормальній політиці стратегії і пропаганді - долар має мінімізуватися», - переконаний банкір.

«Останні три роки Нацбанк проводить таку абсолютно впевнену політику дедоларизації економіки, обмежує валютні кредити резервами, є заборона на видачу валютних кредитів фізичним особам…».

Оністрат, зокрема, висловився стосовно обмеження кредитування у валюті: «Це звичайна захисна міра, яка захищає від коливань на внутрішньому ринку населення України».

«Що відбувалося напередодні - по-перше, те,що кредитували у валюті - збільшувало експортний потік валюти і стимулювало до ревальвації гривні. Десять мільярдів виходило щомісяця на ринок таким чином. Друге - ми брали зовні запозичення через банки і їх офіси і потім вроздріб їх роздавали населенню, тобто фактично таким чином диверсифікуючи валютні запозичення, які ми брали ззовні. Теж помилка величезна, бо страждає врешті-решт позичальник - він платить відсотки. Третє: ми насаджували цю звичку - жити в доларах - власним громадянам. Навіщо? В цьому нема ніякого позитиву - ставати ближче до американської економіки? Давайте ближче ставати в інший спосіб – щось виробляти і продавати Сполученим Штатам», - зазначив Оністрат.

«Мені дуже прикро, коли люди починають рахувати зарплати, квадратні метри в доларах. Чому в доларах? Звичка? - давайте міняти звичку. Ми живемо в Україні - треба все обліковувати в гривнях», - додав він.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Володимир Фесенко: ...

КОМЕНТАРІ