Домовленості з Росією не тільки сприятимуть економічному зростанню, а й підвищать соціальні стандарти для українців - Олексій Плотніков

Домовленості з Росією не тільки сприятимуть економічному зростанню, а й підвищать соціальні стандарти для українців - Олексій Плотніков

18.12.13 21:58 0 676
Відомий економіст Олексій Плотніков переконаний, що надання Україні багатомільярдних кредитів з Росії, а також зниження ціни газу не тільки сприятиме економічному зростанню, а й підвищить рівень соціального забезпечення українців. В ефірі каналу БТБ експерт наголосив: зниження цін на газ підвищить конкурентоспроможність низки галузей реального сектора економіки. Окрім цього, позитивні імпульси отримає і валютний ринок.

«Економічна ситуація покращиться. З цієї точки зору Україні не треба буде відволікати гроші з державного бюджету на обслуговування зовнішніх боргів. Тобто те, що Україна має в дохідній частині державного бюджету, можна буде використати на соціальну сферу - підвищення зарплат, пенсій, інших соцвиплат. Можна розвивати соціальну сферу, інфраструктуру і багато чого іншого », - сказав експерт.

«Те, що знижується ціна на газ, свідчить, що легше буде функціонувати економіці України, легше будуть функціонувати наші підприємствам», - сказав Плотніков і додав, що в структурі промисловості дуже багато галузей, які є великими споживачами газу, - хімія, металургія та ін., а попередня ціна негативно впливала і на прибуток, і на собівартість, і на конкурентоздатність цих сфер.

Він назвав безперечною перемогою домовленості про залучення 15 млрд дол. кредитів під такі низькі відсотки - 5% та без додаткових умов, які приміром виставляв МВФ.

«Якщо порівнювати з грошима, які є на світовому ринку, - це вигідніше ніж, наприклад, гроші МВФ. Там дещо більший відсоток - 5,2-5,4%. Крім того, МВФ висуває додаткові вимоги - це підвищення тарифів на комунальні послуги на 40%, і МВФ висуває вимоги щодо замороження мінімальних заробітних плат, пенсій і непідвищення соціальних виплат. Цього немає збоку РФ, тому цей кредит вигідний і з точки зору соціальної орієнтації держави, підвищення виплат бюджетникам і інших соціальних виплат», - нагадав він.

Окрім цього, економіст наголосив на позитивах для валютного ринку . «Валютний ринок отримає позитивні імпульси. Коли в Україну почне заходити такий обсяг іноземної валюти - це зміцнить і національну грошову одиницю. Є всі підстави, що готівковий курс повернеться до восьми з копійками», - сказав експерт .

Він додав, що отримані кредити також стануть компенсацією збитків від торгових непорозумінь з Росією в останні місяці.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Новини ГУ Міндоходів у ...
Наступна новина: Домовленості України і ...

КОМЕНТАРІ