На Хмельниччині проаналізовано стан надання медико-генетичної допомоги населенню

На Хмельниччині проаналізовано стан надання медико-генетичної допомоги населенню

19.12.13 11:11 0 889
У Департаменті охорони здоров’я Хмельницької ОДА відбулася оперативна нарада щодо стану надання медико-генетичної допомоги населенню області. Засідання пройшло під головуванням заступника директора Департаменту охорони здоров’я Тетяни Косовської за участі провідних спеціалістів Департаменту, представників обласного Центру планування сім`ї, Хмельницького міського перинатального центру (ХМПЦ) та медико-генетичної консультації (МГК) при цьому закладі.

Завідуюча медико-генетичною консультацією при ХМПЦ Наталія Зимак-Закутня розповіла, що медико-генетична служба області, окрім обласного центру, включає в себе ще три консультативних кабінети – у Шепетівці, Старокостянтинові та Кам`янці-Подільському. За 9 місяців 2013 року медичні генетики проконсультували більше 8,5 тисяч пацієнтів, з них – майже 6 тисяч вагітних та близько 500 дітей. На диспансерному обліку в медико-генетичній службі області знаходиться більш як півтори тисячі сімей із вродженими вадами розвитку та спадковою патологією.

Фахівець повідомила, що лабораторна служба МГК проводить цитогенетичні, біохімічні та молекулярно-генетичні дослідження, з 2011 року залучена до системи міжлабораторного контролю і успішно пройшла 2 етапи. За 9 місяців 2013 року провели більше тисячі таких досліджень.

Наталія Зимак-Закутня зазначила, що біохімічним скринінгом у 2012 році в області було охоплено майже 50 % вагітних. Ці дані більш як на 10 % перевищують загальний показник по державі.

За 9 місяців поточного року служба пренатальної діагностики виявила 130 випадків вроджених вад розвитку, 79 із них – у медико-генетичній консультації Хмельницького міського перинатального центру. За згаданий період часу за результатами пренатального біохімічного та ультразвукового скринінгу, медичні генетики скерували на інвазивну пренатальну діагностику 160 жінок.

Головний акушер-гінеколог Департаменту охорони здоров’я Олександр Жилко додав,що такі дослідження проводяться вагітним групи ризику лише у Києві, Рівному та Львові. Для впровадження інвазивних методів допологової діагностики у нашій області необхідно придбати деяке новітнє обладнання.

За результатами оперативної наради заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Тетяна Косовська запропонувала клопотати про виділення коштів з обласного бюджету на придбання необхідного медичного обладнання. Це допоможе медичним генетикам Хмельниччини працювати на якісно вищому рівні.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ