Євромайдан нагадує і владі, і опозиції про свою Хартію

Євромайдан нагадує і владі, і опозиції про свою Хартію

19.12.13 13:31 0 806
Після вчорашньої зустрічі президентів України та Росії Євромайдан нагадав про свою Хартію, у якій йдеться про демократичні права кожного українця і наголошується на тому, що наша країна – невід’ємна частина Європи. Документ був написаний інтелектуалами та журналістами. Його виголосили зі сцени Майдану 8 грудня.

Текст Хартії подаємо повністю:

«Ми, учасники Народних Зборів на Великому Майдані, представники усіх регіонів України, що повстали проти свавілля державної влади та наруги над гідністю громадян, керуючись суверенним правом народу на встановлення державного ладу, з метою встановлення в Україні нового справедливого правопорядку в інтересах вільного розвитку людини і країни

проголошуємо цю Хартію:

Стаття 1. Принцип верховенства права та рівності всіх перед законом є невід’ємним та непорушним.

Стаття 2. Громадяни користуються беззастережним правом на активну протидію свавіллю насильства та узурпації влади.

Стаття 3. Будь-які обмеження свободи слова, свободи сумління та свободи віросповідання є неприпустимими. Свобода слова є неодмінною умовою функціонування демократії в України.

Стаття 4. Ключовим принципом функціонування державної влади є беззастережна повага до честі та гідності громадян. Порушення честі та гідності громадян є злочином проти України.

Стаття 5. Громадяни України користуються непорушним правом на справедливий суд. Будь-яке обмеження цього права прирівнюється до державної зради й тягне за собою кримінальну відповідальність.

Стаття 6. В Україні діє принцип розподілу влад, ключовою умовою функціонування якої є безумовне право на вільний і безперешкодний вибір влади.

Стаття 7. Право на зміну конституційного ладу в Україні належить виключно народу, який реалізує його шляхом скликання Установчих зборів – незалежного представницького органу, обраного на прямих всенародних виборах.

Стаття 8. Справедливість є наріжним принципом взаємодії влади та суспільства. Громадяни України користуються невід’ємним правом виборювати справедливість.

Стаття 9. Підприємницька діяльність в Україні здійснюється на принципах вільної конкуренції, прозорості оподаткування, легальності та недоторканості власності.

Стаття 10. Україна є невід’ємною частиною Європи. Український народ був і є невід’ємною складовою європейської спільноти».



Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Севастополь" очолить ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ