У Львівській області правоохоронці закликають не купувати ялинки в браконьєрів

У Львівській області правоохоронці закликають не купувати ялинки в браконьєрів

19.12.13 15:05 0 826
Найулюбленішим, добрим і родинним святом, без сумніву, є Новий Рік! А символом цієї дивної та казкової події є новорічна красуня ялинка. Вона приносить в будинок відчуття свята, передчуття справжнього дива і очікування казки для всіх рідних і близьких! Тож вже зараз варто попіклуватися про незмінний атрибут свята – красуню-ялинку.

У магазинах і на ринках Львівщини уже продається новорічна атрибутика. Незабаром почнеться торгівля і головним символом свята – ялинками.

Щоб не зіпсути собі святковий настрій, правоохоронці закликають потенційних продавців та покупців лівих красунь не займатися незаконною вирубкою дерев, що тягне за собою адміністративну відповідальність, а також не купувати в браконьєрів незаконно зрізані деревця, щоб убезпечити себе і свою родину від можливої шкоди здоров‘ю.

Правоохоронці нагадують: ялинки призначенні для реалізації повинні мати спеціальне клеймо на зрубі дерева, яке засвідчує його право на реалізацію та безпечність хвої.

Також, покупець має право попросити продавця пред’явити документи на продукцію (хвою) – це товарна гарантія на закупку ялинки, а документ про радіологічний стан (на виявлення екологічної чистоти дерев) допоможе захистити себе й ваших близьких від небажаних захворювань.

Стаття 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка» передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для приватних осіб і в розмірі до дванадцяти таких мінімумів – для посадових осіб. Навіть знищення або пошкодження поросту в лісах, за статтею 66 того ж Кодексу, передбачає штраф у розмірі до трьох мінімумів доходів для громадян і до семи – для посадових осіб. Якщо ж людину викриють у незаконній порубці лісу, то тут набуває чинності вже Кримінальний кодекс України, а саме стаття 246, згідно з якою загрожує не лише штраф у розмірі до ста неоподатковуваних мінімумів, але й арешт на строк до шести місяців, а то й позбавлення волі на строк до трьох років.

Для тих, хто збирається продавати хвойні дерева без дозволу, нагадуємо, що згідно статті 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» їм загрожує штраф на суму до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі. А за порушення правил торгівлі на ринках, за статтею 159 загрожує штраф до трьох неоподатковуваних мінімумів.

Не нехтуйте простими речами, які зможуть вберегти не лише ліси нашої держави, але й ваше здоров’я.

Про випадки незаконної реалізації новорічних ялинок повідомляйте за телефоном:

ВЗГ ГУМВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: GPS-навігатори в ...

КОМЕНТАРІ