Серія «Морська історія України» поповнилася пам’ятними монетами «Лінійний корабель «Слава Катерини»

Серія «Морська історія України» поповнилася пам’ятними монетами «Лінійний корабель «Слава Катерини»

19.12.13 12:58 0 874
Національний банк України 18 грудня 2013 року ввів в обіг пам’ятні монети «Лінійний корабель «Слава Катерини», які доповнюють серію «Морська історія України» та присвячені 230-річчю спуску на воду лінійного корабля «Слава Катерини».
«Випускаючи пам’ятні монети, Національний банк України, в першу чергу, презентує Українську державу та увічнює славні сторінки нашого минулого», – зауважив Віктор Нестеренко, директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Національного банку України. Він додав, що серія «Морська історія України» відображає історію та здобутки судноплавства і суднобудівництва на теренах нашої держави.
Віктор Нестеренко сказав: «Українська історія має численні легендарні сторінки, що спонукають українське суспільство пишатися давніми традиціями та вчитися у наших предків патріотизму, гідності, вмінню здобувати славу своїй країні».
Як відомо, у 1778 році в гирлі Дніпра було закладено новий порт Херсон зі стапелями для побудови кораблів і фрегатів. Навесні 1779 року на одній із перших верфей розпочато будівництво 66-гарматного вітрильного лінійного корабля «Слава Катерини», який спущено на воду через чотири роки, у 1783 році.
За період діяльності Херсонського адміралтейства, яке було одним з основних центрів суднобудування на півдні Росії з 1778 до 1827 року, з його стапелів зійшли 34 лінійних кораблі та 16 фрегатів.
Монету номіналом 10 гривень виготовлено зі срібла 925 проби, маса в чистоті – 15,55 г, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», тираж − 5 000 штук. Гурт монети − гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби.
Монету номіналом 5 гривень виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», тираж − 30 000 штук. Гурт монети − рифлений.
«Вартість монети зі срібла у подарунковому футлярі становить 565 гривень, із нейзильберу – 25 гривень. Завдяки розгалуженій мережі пунктів продажу пам’ятних монет (територіальні управління Національного банку України та дистриб’ютори Національного банку України) придбати їх зможуть усі бажаючі», − зазначив Віктор Нестеренко.
Над створенням монет працювали - Володимир Дем’яненко, Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, Анатолій Дем’яненко.
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У львівському басейні ...
Наступна новина: Понад 90% касових апаратів ...

КОМЕНТАРІ