Олег Тягнибок: «Фракція «Свободи» не голосуватиме за проєкт закону про держб’юджет на 2014 рік»

Олег Тягнибок: «Фракція «Свободи» не голосуватиме за проєкт закону про держб’юджет на 2014 рік»

19.12.13 13:19 0 832
«Для опозиції є неприйнятним спосіб, у який влада намагається протягнути затвердження найголовнішого документа країни – законопроєкту про держб’юджет на 2014 рік та низку инших фінансових документів. Ці дії влади є порушенням законодавства, бо згідно із Б’юджетним кодексом, проєкт цього документа депутати мали отримати ще на початку осени, а точніше – 15 вересня». Про це 19 грудня 2013 року під час брифінгу в українському парламенті заявив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Очільник націоналістів нагадав, що представники опозиції на кожній Погоджувальній раді парламенту офіційно наголошували: Кабмін має внести відповідний документ на розгляд парламенту. Однак сам проєкт б’юджету з’явився тільки сьогодні.

«Цей законопроєкт з'явився у парламенті лише сьогодні о 8-й ранку, так само лише сьогодні вранці його опубліковано і на сайті Кабміну. Звідси запитання: якщо Кабмін учора ухвалив цей документ, то яким чином це відбулося, чи бачили його взагалі міністри, чи, як зазвичай, ухвалювали його «заочно»? І те, що саме зараз цю чималу книжечку майже на 500 сторінок з назвою «проєкт бюджету» нам передали – це не подарунок від Святого Миколая, це подарунок від дідька.

У цьому документі є безліч різних неточностей та пропозицій, які суперечать законам та Конституції України. Ба більше, усупереч Податковому кодексу за цим б’юджетом з 1 січня 2014 року не зменшується ставка податку на додану вартість з 20% до 17%, як це мало би бути. А ставку податку на прибуток замість того, щоби зменшити на 3%, запропоновано знизити лише на 1%. Це означає, що влада і далі принижуватиме, давитиме малий і середній бізнес, який, власне, очікував на затвердження цього документа як рятівного.

Балачки влади про те, що б’юджет «надзвичайно захищений і має соціяльну спрямованість» – окозамилювання і неправда. Прикладом є хоча би те, що нам вдалося побіжно з’ясувати буквально за кілька годин після отримання цього документа. Отож, запроваджують обмеження на отримання державної соціяльної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Так, працездатні особи отримуватимуть тільки 21% від 100% можливої допомоги, а діти – тільки 85%. То де ж тут соціяльна спрямованість?

Найбільше обурення викликає фінансування міністерств, зокрема, збільшення у порівнянні з минулим роком фінансування МВС на 2 мільярди. Якщо порівняти з фінансування Міністерства оборони, то різниця цього року складає 4 мільярди гривень. Тобто влада і далі свідомо знищує армію, а натомість підтримує міліцію, завданнями якої стали розгін мирних протестувальників та підтримка антиукраїнської системи влади. Також збільшення за цим проєктом отримує судова адміністрація, так званий «Мінздох», натомість суттєво зменшується фінансування Міністерства охорони здоров’я, агропромислового комплексу.

Зважаючи на це, фракція «Свободи» у парламенті не голосуватиме за держб’юджет на 2014 рік, бо цей документ – злочинний», – зазначив Олег Тягнибок.

Лідер націоналістів також зазначив, що опозиція розблокувала парламент, оголосивши вимоги до керівництва Верховної Ради та представників Партії регіонів, але не факт, що в другій половині дня засідання відбудеться. «Парламент відновить роботу тільки у разі, якщо будуть гарантії, що тут з’явиться Генеральний прокурор зі звітом про хід слідства щодо побиття мирних людей. Також ми вимагаємо ухвалення законопроєкту про зупинення переслідування учасників евромайданів, бо нині щогодини з регіонів надходить інформація що наших активістів десятками викликають на допити в прокуратуру, СБУ чи міліцію. Окрім цього, ми очікуємо реакцію влади на вимоги Майдану – має бути покарано усіх, хто бив мирних мітингувальників. Слід звільнити усіх політв’язнів. А уряд має бути відправлено у відставку», – додав Олег Тягнибок.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Ірина Сех привітала ...

КОМЕНТАРІ