Юрій Сиротюк: «Б’юджет 2014 року – це б’юджет національної катастрофи»

Юрій Сиротюк: «Б’юджет 2014 року – це б’юджет національної катастрофи»

19.12.13 20:07 0 1055
«Проєкт б’юджету на 2014 рік, поданий Кабінетом Міністрів України, – це документ нищення національної оборони та ліквідації національної безпеки України. 2013 року всі без винятку силові структури України, покликані захищати державу від зовнішніх посягань, – Міністерство оборони України, Службу безпеки України, Службу зовнішньої розвідки України, Головне управління розвідки – загалом більше десяти державних структур – було недофінансовано більше ніж на половину, деякі з них – більше ніж у 2-3 рази. Ще катастрофічнішу ситуацію закладено у проєкті б’юджету уряду «пакращувачів» на 2014 рік. Інакше як «б’юджетом катастрофи» у царині національної безпеки і оборони цей документ назвати не можна», – заявив 19 грудня 2013 року під час засідання Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони член відповідного комітету, народний депутат України, заступник Голови ВО «Свобода» Юрій Сиротюк.

Свободівець також зазначив:

«2013 року українська армія була голодна та непереозброєна. Жодні кошти ні на виконання держаних програм, ні на будівництво житла, а у Збройних Силах України понад 40 тис. безхатченків, ні на збільшення грошового забезпечення військовослужбовців держава не надавала. За таких умов у проєкті б’юджету на 2014 рік передбачено недофінансування Збройних Сил на понад 10 млрд. грн. Отже, Державна програма реформування ЗСУ до 2017 року, яку затвердила Рада національної безпеки і оборони і яка вже набула чинности Указом Президента Віктора Януковича, не виконуватиметься взагалі.

В України як позаблокової держави погіршується зовнішньополітична ситуація на кордонах, а українську армію і далі методично нищать. Катастрофічна ситуація склалася із Державною прикордонною службою України. 2014 року як мінімум на 70 млн. грн. буде недофінансовано цю службу. А отже немає гарантій, що наступного року продовжиться демаркація східного українського кордону. Українські прикордонники вдвічі менше отримували коштів на пальне, мастильні матеріяли, транспорт і зв'язок. Це означає, що східний український кордон і надалі буде залишатися дірявим – через нього спокійно можуть переміщатися потоки нелегальних мігрантів, наркотиків, зброї, екстремістів тощо.

Головне управління розвідки, яке 2013 року було забезпечене на 49,5 % від потреб, 2014-го фактично отримає на 123 млн. грн. менше від потреб, які українським розвідникам необхідні, щоби вижити, не кажучи про будь-яку модернізацію.

Державне космічне агентство, отримавши кредити на міжнародну співпрацю в галузі, наступного року має повертати ці кошти. При цьому Міністерство фінансів України жодної копійки не надало для розрахунку за цими зобов’язаннями. Немає коштів на ліквідацію ракетного палива, що може призвести до значної техногенної та екологічної катастрофи у Дніпропетровській області.

Маємо серйозне, близько 20 %, недофінансування Служби безпеки України. Значно зменшено фінансування на боротьбу з тероризмом, абсолютно відсутні кошти на будівництво житла для співробітників українських спецслужб.

Катастрофічна ситуація склалася з фінансуванням Служби зовнішньої розвідки. У б’юджеті недостатньо коштів на виконання службою діяльности за кордоном, а фактичне недофінансування сягає близько 160 млн. грн.

Роль Служби спеціяльного зв’язку та захисту інформації України у будь-якій державі з погляду на посилення кіберзагроз та переміщення війн в інформаційний простір збільшується, однак фінансування цієї служби в Україні, навпаки, падає. Менше 40 % від потреби ця служба отримала 2013 року, а 2014-го в проєкті б’юджету передбачено на 421 млн. грн. менше від потреби.

Фактично спостерігається катастрофа в безпековому секторі. Україна як позаблокова держава може покладатися лише на власні сили. Президент Янукович і уряд Азарова роблять усе, щоби повністю підірвати здатність України до захисту від зовнішніх посягань. З иншого боку, ми бачимо величезне збільшення фінансування Міністерства внутрішніх справ, усіх структур, які здійснюють політичні репресії, переслідування, вибіркове правосуддя. І це свідчення того, що нинішній режим вважає головними завданнями не боротьбу із зовнішніми загрозами, не захист Української держави та її суверенітету, а боротьбу з українським народом і продовження політичних репресій.

Як член Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони я вимагаю, щоби кошти, які 2013 та 2014 років, а це майже пів мільярда гривень, що їх держава спрямовувала на каральні підрозділи, зокрема на спецпідрозділ «Беркут», було спрямовано на українське військо. Щоби нарешті українські військові захищали нашу державу від зовнішніх посягань, а не били кийками власний народ за його стійку громадянську позицію.

До того ж, профільний комітет вимагає перегляду показників забезпечення діяльности та функціювання Міністерства оборони України, запропонованих урядом Азарова, щоби принаймні було забезпечено фінансування тих державних програм, які ухвалено цим урядом і затверджено указами нинішнього президента», – підсумував народний депутат України.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ