В Ужгороді відбувся турнір пам’яті Йосипа Беци

В Ужгороді відбувся турнір пам’яті Йосипа Беци

20.12.13 14:17 0 973
У суботу в двох залах ужгородського с/к «Юність» відбувся футбольний турнір «Кубок НОК України» з футзалу, присвячений пам’яті олімпійського чемпіона Йосипа Беци.

Закарпаття має трьох олімпійських чемпіонів. Першим був Йосип Беца. У далекому 1956 році на Олімпійських іграх в австралійському Мельбурні гравець олімпійської збірної СРСР з футболу піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу пошани. Потім на Олімп вдалося зійти Ніні Гецко (гандбол) та Надії Ткаченко (баскетбол). На жаль, уже понад 30 років ніхто з наших земляків не зміг досягти таких вершин.

Розпочинав Й. Беца у дворових командах Мукачева. Початком його кар’єри стала мукачівська команда «Більшовик». Далі були команди майстрів Львова та Станіслава (нині Івано-Франківськ). Найкраще розкрився талант нашого земляка у московській команді ЦБРА, з якою він виграв кубок СРСР та медалі чемпіонату СРСР. У 1955 році Й.Беца одягнув футболку збірної СРСР, дебютувавши в матчі зі збірною Франції. У 1955 та 1956 рр. Йосип Беца входив до списку 33 кращих гравців СРСР. У 1956-му здобув найбільшу перемогу свого великого футбольного життя – олімпійську медаль. У 1957 році через важку травму змушений був завершити кар’єру гравця.

Розпочалася друга сторінка його футбольного життя – тренерська. У 1966 р. СКА Ростов-на-Дону, який тренував Й.Беца, виборола срібні медалі чемпіонату СРСР. Потім були команди СКА Львів, «Кайрат» Алма-Ата, «Арарат» Єреван, «Металург» Запоріжжя, СКА Одеса. Всюди, де він працював, команди боролися за високі місця. Розквіт «Арарату» розпочався саме в період роботи Й.Беци, за що йому дуже вдячні жителі Вірменії, які й згадують його теплими словами.

Й.Беци вже нема з нами, але його слава, його добрі справи не забуті. Уже четвертий рік поспіль Закарпатське відділення НОК України (голова Іван Риляк), асоціація міні-футболу і футзалу Закарпаття (голова Денис Близнець) та Федерація футболу Закарпаття (голова Михайло Ланьо) проводять турнір із міні-футболу пам’яті олімпійського чемпіона Йосипа Беци.

Цього року команд, бажаючих взяти в ньому участь, було близько тридцяти, але в зв’язку з тим, що формат і жеребкування підготовлені заздалегідь, до участі було допущено 16 команд із Ужгорода, Чопа, Ужгородського, Перечинського, В.Березнянського та Іршавського районів. На жаль, через запізнілі звертання не взяли участі представники Мукачева, Берегова, Свалявського, Воловецького, Берегівського районів. Із тієї ж причини не було включено ще кілька команд Ужгорода та Ужгородського району.

16 команд склали 4 групи, з яких по дві кращі виходили до наступного етапу. Із першої групи вийшли команди «Бумеранг» Ужгород та готелю «Ужгород». Із другої – путівки вибороли команда мережі заправок ОККО та «Невицький замок» (Невицьке). Із третьої – збірна Міндоходів та «Проспект-2» Ужгород, із четвертої – «Проспект» Ужгород та СДЮШОР. За Положенням, вісім кращих команд зіграли два групові турніри, з яких до півфіналу виходило по дві команди. У першому півфінальному поєдинку збірна Міндоходів під керівництвом Петра Решка перемогла команду готелю «Ужгород» 5:2. В іншому півфіналі зустрілися команди «Бумеранг» та «Проспект». Матч не виявив переможця, 2:2. У серії пенальті точнішими були підопічні Євгена Прозора, які реалізували три пенальті, пропустивши в свої ворота тільки два удари з карної відмітки.

У матчі за третє місце переможець теж визначився в серії пенальті. Команда готелю «Ужгород» (керівник Олексій Баранюк, тренер Іван Ковач) перемогли «Бумеранг» із рахунком 4:3. Фінальний поєдинок тримав уболівальників у напрузі весь ігровий період. Основний час завершився внічию, 2:2. Серія пенальті. Перемогу здобули проспектівці з рахунком 5:4. Таким чином, престижний приз здобула команда «Проспект» (Ужгород) (керівник Є.Прозор). Друге місце в збірної команди Міндоходів (керівник В.Іванчо), третє – в команди готелю «Ужгород» (керівник О.Баранюк).

На урочистому нагородженні представники оргкомітету С.Негер, Д.Близнець та М.Митровський-старший вручили переможцю та призерам дипломи, грамоти, медалі, кубки та грошові винагороди.

Допомогу в організації та проведенні турніру надали фірма спортивного одягу «Джома», Закарпатське відділення НОК України та Федерація футболу Закарпаття.

Денис Близнець – співголова оргкомітету турніру, голова Асоціації міні-футболу та футзалу Закарпаття: «Цьогорічний турнір нас порадував. Передусім – масовістю й майстерністю учасників. Якщо на попередніх турнірах виділялися 3-4 команди, то зараз 7-8 команд могли реально претендувати на перемогу. Розширюється й географія учасників. Та найголовніше, – зберігаємо пам’ять про славетних людей краю. Наша Асоціація доклала максимум зусиль, щоб турнір пройшов на високому рівні. Цьогоріч організували чотири благодійні турніри. Крім сьогоднішнього, це кубок «Проспект», до Дня захисту дітей, до відкриття спортивного майданчика в Радванці. Наступного року плануємо провести першість із міні-футболу серед школярів Ужгорода у двох вікових групах. Головне завдання Асоціації – залучати більше людей до занять спортом».

Степан Селменський

«Карпатський об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ