Луцьк: відбувся вечір пам’яті Олександра Богачука «А час не жде…»

Луцьк: відбувся вечір пам’яті Олександра Богачука «А час не жде…»

20.12.13 17:26 0 1371
У Палаці культури міста Луцька відбувся вечір пам’яті Олександра Богачука «А час не жде…». Адже саме відомому українському поету і журналісту виповнилося б 80 років. Так склалася творча доля талановитого письменника, що своїм його вважають волиняни і рівняни. Тож до Луцька прибули письменники із Рівного, які повідомили, що у їхньому місті також відбуваються вечори приурочені творчості Олександра Богачука.

До Палацу культури міста Луцька прийшли письменники, композитори, літературознавці, громадські діячі, студенти, щоб віддати данину шани талановитому землякові.

Голова Волинської організації національної спілки письменників України Олег Потурай прочитав вірш-посвяту Олександру Богачуку, поділився спогадами про зустрічі з творчим побратимом та детальніше зупинився на збірках «Вересневий грім» та «Ні».

Рівненські письменники Лідія Рибенко та Віктор Мазаний сповнені гордості, що їхній обласний письменницький осередок очолював поет такого масштабу. Разом із ними до Луцька прибула на творчий вечір дружина Олександра Богачука Неля Михайлівна.

Голова Волинського осередку композиторів Мирослав Стефанишин розповів, що його творча співпраця із Олександром Богачуком розпочалася у 1961 році і тривала 15 років. За цей час створено понад 30 пісень. Мирослав Стефанишин подякував міському голові Миколі Романюку, начальнику управління культури міської ради Тетяні Гнатів за сприяння у видавництві збірки «Де калиною пахнуть світанки», до якої увійшли твори Олександра Богачука, музику до яких написав заслужений діяч мистецтв України Мирослав Стефанишин. Під час заходу відбулася презентація цієї пісенної збірки. Твори виконували артисти філармонії та аматори сцени.

Довідково: Олександр Теофілович Богачук, український поет, народився в селі Сокіл Рожищенського району на Волині в сім’ї коваля. В родині культивувались ідеї відданості рідному краю, шанобливе ставлення до українських народних традицій. Талант до слова, пісні почав проявлятися в ранньому дитинстві. Навчався в середній школі та в Луцькому педінституті імені Лесі Українки на історико-філологічному факультеті, який закінчив у 1958 році. Вірші почав писати ще за шкільною партою. Перша збірка поета «Незабутнє» вийшла в Луцьку 1958 року, а наступного, 1959, – «Вересневий грім» – друга книга поета. Подальшу еволюцію митця, його нерозривний зв'язок з народом засвідчили його книги «Ні!» (1967), «Зелене руно» (1976), «Крик попелу» (1978), «Стогін землі» (поема, 1983), «Горно» (1984), «Цвіт роси» (1988) та ін. Олександр Богачук – автор двох п’єс. На його вірші написано чимало пісень і романсів відомими композиторами – Георгієм Майбородою, Климентієм Домінченим, Віталієм Кирейком, Володимиром Верменичем, Іваном Сльотою. Поет і сам пробував свої сили в музиці, одна з перших його пісень «Тиша навкруги», співається далеко за межами України. Членом Спілки письменників України став у 1969 році. Останні роки життя працював відповідальним секретарем Рівненської письменницької організації. Помер О.Богачук у травні 1994 року. Похований в м. Луцьку.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Підсумовуємо результати ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ