Молдова зробила і «західне» Різдво офіційним святом

Молдова зробила і «західне» Різдво офіційним святом

20.12.13 15:57 0 969
Парламент Молдови ухвалив оголосити офіційним святковим днем 25 грудня, Різдво за григоріянським календарем. За це проголосувала більшість депутатів, що складають владну прозахідну коаліцію. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Рішення різко розкритикувала комуністична опозиція, що стоїть переважно на проросійських позиціях, і впливові православні кола, поєднані з Москвою.

Різдво за юліянським календарем, 7 січня, теж залишається в Молдові святковим днем.

Автор законопроекту, депутат-ліберал Валеріу Мунтяну заявляв, що дедалі більше людей у Молдові хочуть святкувати Різдво разом із сусідньою братньою Румунією.

І Молдова, і Румунія – переважно православні за релігією країни.

Румунська православна церква, як і більшість інших православних церков світу, перейшла на так званий новоюліянський календар, який на практиці збігається з григоріянським у датах більшості церковних свят, зокрема, й Різдва (за винятком Великодня і пов’язаних із ним свят, що збігаються з юліянськими).

Православна ж церква в Молдові, митрополія Кишинівська і всієї Молдови, є самоврядною частиною Російської православної церкви, яка досі користується юліянським календарем.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ірина Сех: "Згода з ...
Наступна новина: «Чому так є, і що далі?..» ...

КОМЕНТАРІ