Вечір інструментальних концертів

Вечір інструментальних концертів

20.12.13 15:36 0 932
Глибоко чуттєва, експресивна, сповнена нестримної духовної енергії музика заполонить зал Львівської обласної філармонії у середу, 25 грудня, коли у філармонії звучатимуть скрипкові та віолончельний концерти геніїв романтичної та неоромантичної музики.

Епоха романтизму прийшла на зміну «правильному», «виваженому», «довершеному» класицизмові, де музика ще розповідала про оптимістичні ідеали, навіяні просвітницьким мисленням. Романтизм висунув на п'єдестал музичного мистецтва людину як чуттєву, вразливу, але невтомну в своїх духовних устремліннях істоту, яка живе в далекому від досконалості, сповненому як невимовної радості, так і глибокого трагізму світі.

Віолончельний концерт Едварда Елґара, написаний після Першої світової війни, сповнений елегійної трагічності, а партія віолончелі містить виняткової глибини лірико-епічні, але також і яскраво віртуозні моменти. Музична мова твору втілює риси, що нагадують нам як про «вдумливого» Брамса, так і про мелодизм музики Чайковського. Цей концерт, на відміну від інших творів композитора, довгий час перебував на маргінесі сцени, аж поки у 1960-х рр. його не «відродила» своїм виконанням знаменита Жаклін дю Пре, і він не увійшов у «золотий фонд» світової віолончельної музики. На концерті у філармонії цей твір прозвучить у виконанні Наталії Хоми.

«Інтелектуал-романтик» Брамс, Скрипковий концерт якого також прозвучить 25 грудня, у своїх творах поєднував музичну мову романтизму із класицистичним тяжінням до збалансованості, виваженості форми й бароковими поліфонічними прийомами письма. Брамс також високо цінував музику Бетховена, і робив певні «натяки» на це у своїх творах. Винятком не є і Скрипковий концерт, який написаний у тій же тональності, що скрипковий концерт Бетховена (Ре мажор), а перша частина обох концертів є підсилено драматичною і нетипово об'ємною.

Якщо у Брамсовому концерті важливу роль відіграє тема протистояння, то слухаючи Скрипковий концерт № 1 ще одного німецького романтика Макса Бруха публіка матиме можливість поринути у сферу лірики й просвітлення, пік якої припадає на середню частину цього твору, у яку безпосередньо перетікає вступна перша частина. Рухливий, оптимістичний фінал концерту веде музичну фабулу твору до мажорного і життєствердного підсумку.

Скрипкові концерти титанів німецького романтизму прозвучать у виконанні українсько-французького скрипаля Олександра Брусіловського.

Акомпонуватиме солістам Симфонічний оркестр Оперної студії Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка під батутою Юрія Бервецького.

Відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії

тел.: 0981301061
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Розстрочення податкових ...
Наступна новина: Суд залишив у СІЗО ...

КОМЕНТАРІ