Хмельниччина: цінова ситуація на основні продовольчі товари та послуги в області

Хмельниччина: цінова ситуація на основні продовольчі товари та послуги в області

22.12.13 14:48 0 848
Цінова ситуація на основні продовольчі товари та послуги в області є стабільною та контрольованою, відповідає тенденціям, які мають місце на споживчому ринку України.

Так, за даними Державної служби статистики України за січень-листопад 2013 року загальний індекс споживчих цін в області становить 99,7% при 100,0% по Україні.

За цей же період індекс цін на продукти харчування по області становить 97,9% по Україні – 98,4 відсотка. На 23,9% знизились ціни на фрукти, на 12,6% – на овочі, на 8,0% подешевшала олія соняшникова, на 3,2% – риба та рибопродукти, на 2,8% – м'ясо та м’ясопродукти. Темпи зниження цін на зазначені продовольчі товари були вищими ніж середні по Україні.

У той же час зафіксовано зростання цін на яйця курячі та цукор – на 14,2% та 12,3% відповідно.

Проте, рівень цін на яйця курячі (11,15 грн/дес.) та цукор (6,68 грн/кг) по області є нижчим ніж середній по Україні (11,22 грн/дес та 6,99 грн/кг відповідно). Крім того, протягом першої декади грудня 2013 року спостерігається стабілізація цін на цукор-пісок та поступове зниження цін на яйця курячі.

Нещодавнє підвищення цін на яйця курячі зумовлено сезонними факторами, подорожчанням комбікормів та збільшенням експорту продукції у порівнянні з літнім періодом. Подальшого підвищення цін на яйця курячі не прогнозується.

Протягом жовтня-грудня 2013 року виробництво цукру в області здійснювали ВАТ «Теофіпольський цукровий завод», ТОВ «Волочиськ-Агро», ТОВ «Старкостянтинівцукор» та ТОВ «Агропартнер-1» м. Красилів. Відпускна ціна цукру цих виробників збільшилась в середньому на 15,0% з 5,64 грн/кг до 6,50 грн/кг.

За інформацією Міністерства економічного розвитку та торгівлі України на переробні підприємства країни надійшло 5584,7 тис.т цукрових буряків (майже вдвічі менше, ніж на 1 листопада 2012 року), у тому числі було закуплено 1970,6 тис.т (35% усіх надходжень), надійшло на давальницьких засадах – 1705,4 тис.т (31%), вирощених цукровими заводами – 1908,7 тис.т (34%).

Тому негативно на цінову кон’юнктуру ринку цукру вплинули очікування виробників щодо підвищення рівня цін на продукцію нового урожаю, в умовах зменшення посівних площ (у порівнянні з минулим роком) під буряк.

Однак, за інформацією Держцінінспекції України, це не є суттєвими передумовами для стрімкого підвищення середніх роздрібних цін на цукор. Враховуючи значний перехідний залишок цукру на наступний маркетинговий рік та річну потребу у обсязі споживання, подальшого підвищення цін на цукор не передбачається.

Облдержадміністрацією щомісячно складаються баланси попиту та пропозиції на основні продовольчі товари, овочі та картоплю. Згідно балансів область у повній мірі забезпечує внутрішню потребу в основних продовольчих ресурсах до кінця маркетингового року за рахунок власного виробництва.

Тому об’єктивних передумов для дестабілізації цінової ситуації на ринку основних продовольчих товарів не має.

Так, за даними моніторингу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України станом на 29 листопада 2013 року ціни майже на усі основні соціально-важливі продовольчі товари в області (20 позицій з 23) є нижчими, ніж середні ціни по Україні.

Цінова стабільність є досягненням комплексу антиінфляційних заходів, які вживаються облдержадміністрацією.

Активно використовувалися можливості державного регулювання ціноутворення, зокрема на основні продовольчі встановлено граничні торговельні надбавки 10-15% до ціни виробника, та обмежено граничну рентабельність виробництва хліба та борошна пшеничного до 6 відсотків.

Для поліпшення ситуації на регіональному споживчому ринку, розширення можливостей населення з придбання продуктів місцевих товаровиробників формується мережа фірмової торгівлі, проводяться сільськогосподарські ярмарки

В 169 магазинах області організовано відділи (секції, куточки) для представлення продуктів харчування за цінами виробників.

В області діє 312 фірмових магазинів, з яких 115 – з реалізації м’ясопродуктів, 63 – з реалізації молокопродуктів, 89 – хлібобулочних виробів, 10 – рибної продукції.

Протягом січня-листопада 2013 року в населених пунктах області відбулося 2375 ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції (січень-листопад 2012 року – 2266 ярмарок), у тому числі 278 ярмарок у листопаді поточного року (листопад 2012 року – 195 ярмарок), участь в яких прийняли 160 сільськогосподарських підприємств, фермерські господарства, селяни-домогосподарники та 60 підприємств-виробників.

6 грудня 2013 року під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Галищука відбулась обласна селекторна нарада з питань цінової ситуації на ринку продовольчих товарів та стану проведення комплексу осінньо-польових робіт. Володимир Іванович доручив райдержадміністраціям активізувати роботу із створення та належного функціонування у закладах торгівлі спеціальних відділів для представлення продуктів харчування за цінами виробників та проведення ярмаркових заходів із кількістю товаровиробників не меншою 15.

Вкотре зауважив, що цінова ситуація в області є стабільною, контрольованою, перебуває на постійному контролі керівництва обласної державної адміністрації, профільних департаментів та контролюючих органів області.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: Чернівці: Віталій ...

КОМЕНТАРІ