Узбекистан використовує примусову працю на бавовняних плантаціях, – ЗМІ

Узбекистан використовує примусову працю на бавовняних плантаціях, – ЗМІ

22.12.13 10:54 0 678
Восени уряд Узбекистану направив приблизно мільйон осіб, в основному держслужбовців і бюджетників, на збір бавовни. Уряд взагалі не вкладає кошти у механізацію, тому що в нього є дешева робоча сила, а зібрана вручну бавовна цінується більше.

Про це пише газета The New York Times.

Журналісти описують історію лікаря Тамари Хідоятової, яка лікує пацієнтів у поліклініці в Самарканді. Щоосені вона змушена протягом кількох тижнів збирати бавовну, за що їй платять або дуже мало, або взагалі нічого.

«Ти приходиш на роботу, нафарбована, у гарному одязі і взутті, – розповіла журналістам 61-річна Хідоятова. – А головлікар поліклініки вбігає і каже: «Мені потрібно сорок людей в поле, автобус на вулиці, швидше, швидше!»

До недавнього часу школярів – деяким з них було лише сім років – у примусовому порядку відправляли на збір бавовни. Але під тиском бойкоту, влаштованого Cotton Campaign і Responsible Sourcing Network – організацій, які співпрацюють з великими західними виробниками одягу, Узбекистан практично припинив використання праці учнів на полях. Замість них влада «мобілізувала» їхніх батьків.

Користуючись монополією на виробництво, уряд платить значно менше світових цін за бавовну. В обмін він забезпечеє фермерів безкоштовною робочою силою, пише видання.

Поліція контролює збір урожаю, погрожуючи переслідуваннями працівникам, яким не вдається виконати норму, пише NYT. Єдиний вихід – винайняти собі заміну на сезон збору бавовни, зазначається у статті.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ