В Закарпатській області іршавські правоохоронці виконують свої завдання з честю та гідністю

В Закарпатській області іршавські правоохоронці виконують свої завдання з честю та гідністю

22.12.13 18:33 0 1214
У цьому переконаний начальник Іршавського райвідділу міліції підполковник Микола Куриця.

Очільник іршавської міліції підполковник Микола Куриця напередодні професійного свята - Дня міліції дав інтерв′ю районній газеті «Нове життя», в якому прокоментував роботу іршавської міліції протягом року, розповів про новації та проблемні питання у роботі правоохоронців району.

НАША ДОВІДКА

Куриця Микола Миколайович народився в Хустському районі, у селі Н.Бистрий. На даний час проживає в м.Берегово.

Проходив строкову військову службу у підрозділі особливого призначення Чорноморського флоту, звідки був направлений у складі миротворчих сил на забезпечення громадського порядку під час військового конфлікту у Придністров′ї (Молдавія). За час строкової служби був нагороджений президією УСРСР медаллю «За відвагу». Цією нагородою найбільше дорожить, так як вона була отримана за врятування людей під час пожежі.

Навчався у спеціальній школі міліції в м.Івано-Франківську, згодом здобув вищу освіту в Прикарпатському юридичному інституті МВС України. Службу в міліції розпочав у 1993 році з патрульно-постової служби Берегівського райвідділу. Далі працював на посадах помічника слідчого, дільничного інспектора, оперуповноваженого карного розшуку. З 2004 року займав керівні посади, очолював карний розшук. Далі його призначають на посаду першого заступника начальника Берегівського райвідділу. Деякий час він працює в управлінні карного розшуку УМВС керівником одного з підрозділів. Потім знову очолює кримінальний блок Берегівського райвідділу. З січня 2013 р.–начальник Іршавського районного відділу міліції. Відзначений протягом служби в ОВС низкою нагород.

- Микола Миколайович, скоро майже рік, як ви очолюєте міліцію Іршавщини. Яким є стиль вашої роботи?

- Міліція повинна бути відкритою і доступною для всіх. Коли я очолив райвідділ, у колективі було багато непорозумінь як із боку керівників середньої ланки, так і між самими працівниками. Такий клімат у колективі заважав роботі. Адже як можна виконувати спільне завдання, коли працівник не має підтримки з боку керівників та колег по роботі. У перші мої робочі дні до мене приходили на прийом в основному працівники міліції, які тривалий час не могли вирішити службові питання, не говорячи вже про інші аспекти роботи.

- З вашим призначення пов′язують багато кадрових перестановок у райвідділі. Чим це можете пояснити?

- Як тільки приступив до роботи, то проаналізував роботу кожного підрозділу, як підлеглих, так і їх керівників. Мав місце навіть факт, коли сам колектив одного з підрозділів райвідділу до мене звернувся з проханням про заміну керівника, і я це підтримав. Таким чином, врахувавши думку колективу, було призначено нових керівників у карному розшуку, підрозділі Державної служби по боротьбі з економічними злочинами та секторі кадрового забезпечення.

- Про новий Кримінально-процесуальний кодекс у суспільстві йде багато розмов. А як він вплинув на роботу райвідділу?

- Новий Кримінально-процесуальний кодекс приніс багато змін, які у свою чергу значно змінили роботу райвідділу. Збільшилась кількість зареєстрованих злочинів, ніж за аналогічний період минулого року. Майже кожний слідчий веде не менше 70 справ одночасно, а це дійсно велике навантаження. Але завдячуючи моєму першому заступнику підполковнику Мирону Черничку та його заступнику майору Аллі Пожаровій, слідчі ведуть повноцінне і своєчасне розслідування. Слід відмітити, що у колективі серед слідчих є жінки - це майор Тетяна Данканич-Палюх та майор Олеся Зейкан, які зі своїми службовими завданнями навіть краще справляються за колег–чоловіків. Хочу відмітити роботу слідчого Івана Бабинця, який розслідує найбільш заплутані справи і завжди радий своїм багаторічним досвідом поділитись із молодшими колегами. Не можу не згадати розкриття вбивства самотньої жінки похилого віку в с.Ільниця, де старший слідчий капітан Геннадій Туріна збирав докази майже по дрібницях, що у подальшому зіграло велику роль. Вбивцю відразу було взято під арешт.

- Ви у минулому досвідчений працівник карного розшуку і можете його роботу оцінити реально. В розкритті яких резонансних злочинів працівники карного розшуку спрацювали на відмінно?

- Взагалі Іршавський район у кримінальному плані спокійний, нерозкритих резонансних злочинів у нас немає. Протягом року були вбивства у селах Ільниця, Мідяниця - ці злочини розкриті, злочинці знаходяться за гратами. Було багато крадіжок в Ільниці, Білках, Дубрівці, де крадіжки скоював один і той же крадій. Наразі він вже засуджений до 5 років позбавлення волі.

Майже напередодні нашого професійного свята працівниками карного розшуку був затриманий серійний крадій, який скоїв 15 крадіжок у Білках, Ільниці, Осої, В.Раковці. Зловмисника тривалий час не вдавалось затримати, так як він крав на території Іршавського району, а переховувався у Хустському.

Загалом від працівників карного розшуку очікую більше наполегливості у роботі, адже за останній час у них було багато недопрацювань. Хоча серед оперативників є працівники, яких слід відмітити. Передовсім це старший оперуповноважений капітан міліції Василь Ісак, молоді працівники ст. лейтенант Іван Гелетей та лейтенант Іван Варцаба.

- Кажуть, що завжди легше зарадити злочину, ніж його розкрити. Як у цьому напрямку працює іршавська міліція?

- Профілактикою найбільше займаються дільничні інспектори міліції, вони згідного графіку проводять прийоми громадян на селі, відвідують неблагополучні сім′ї та підоблікових осіб по місцю проживання. Крім цього, дільничні забезпечують громадський порядок під час проведення всіх культурно-масових заходів у районі. Слід відмітити дільничних майора Василя Ливдаря, майора Михайлу Цоглу, старших лейтенантів Івана Ільтьо та Юрія Тодавчича, лейтенантів Петра Кізляка, Івана Білогорку - вони свою роботу виконують без нарікань з боку місцевих жителів, які їх підтримують.

Інша тема профілактики – це попередження злочинності та правопорушень у дитячому середовищі. Наразі багато дітей залишається вдома із дідусями та бабусями, так як батьки роками знаходяться за кордоном. Ця категорія дітей постійно попадає у поле зору працівників міліції, так як діти віддані практично самі собі. У цьому напрямку багато зусиль докладає начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей майор міліції Василь Волошиновський та його колектив, який протягом року був практично оновлений. У зв′язку з цим у службі є багато позитивних зрушень, майже у кожній школі району вони проводили з школярами зустрічі з метою захистити дітей від негативного впливу алкоголю, тютюнопаління та дорослих, які втягують їх у злочинну діяльність.

- Ще одна проблема – економічні злочини, зловживання службовими становищами, хабарництво, від яких найбільше страдають прості люди. Що зроблено у даному напрямку?

- Цими проблемами займаються працівники сектору Державної служби по боротьбі з економічними злочинами. З початку року цієї службою було допущено багато недоліків. Однак зараз призначено нового керівника майора міліції Петра Хрипту, який поставив організацію роботи на належний рівень. За короткий час було виявлено у районі незаконні порубки лісу, нелегальний пункт металозбору, зафіксовано один факт хабара та виявлено ряд зловживань службовим становищем.

- Наразі на вулицях нашого району збільшилась кількість автотранспорту, а з ним і кількість автодорожніх пригод, де часто причиною є водії у нетверезому стані. Яка робота проводиться у даному напрямку?

- Такі випадки, коли водій п′яний за кермом, потрібно відразу викривати. Адже такі водії, переважно і роблять невинних людей каліками або позбавляють їх життя… У даному напрямку успішно працює відділення Державтоінспекції, яке очолює майор міліції Василь Зейкан. Йому успішно допомагають у цьому напрямку вести роботу старші лейтенанти міліції Василь Орешко та Ярослав Ледней.

- Чи є співпраця та взаємопорозуміння міліції з прокуратурою, судом та органами місцевого самоврядування?

- Так, у нас добре налагоджена співпраця із прокуратурою, судом. Сподіваємось, що і надалі вона буде такою тісною, конструктивною і плідною. Відносно органів самоврядування, то ми постійно співпрацюємо з райдержадміністрацією, районною радою, сільськими та міським головою. Хочу відмітити, що у цьому напрямку найбільш тісні зв»язки налагоджені з сільськими головами Білківської сільради, Ільницької, Доробратівської, В.Раковецької та М.Раковецької, які вболівають за роботу дільничних, допомагають їм в облаштуванні службових кабінетів при сільських радах, організовують членів громадських формувань, які неодноразово надавали допомогу міліції.

- Про організацію ветеранів та пенсіонерів органів внутрішніх справ, яка діє при Іршавському районному відділу міліції, що можете сказати?

- Взагалі я вражений тим, що ветерани, які вже декілька років знаходяться на заслуженому відпочинку, досі не забувають про райвідділ. Я завжди радий з ними зустрітись, обговорити їхні питання, хоча їх керівник Василь Микита докладає максимум зусиль, щоб всі питання, пов′язані із ветеранською організацією, були вирішені позитивно.

- Нещодавно на прес-конференції в області прозвучало, що Іршавський райвідділ міліції займає одне з перших місць в області. Це так?

- Дійсно, протягом останніх 7 місяців Іршавський райвідділ за показниками роботи займає одне з перших місць в області серед інших райвідділів. Наразі ми не тільки працюємо над поставленими керівництвом завданнями, але і над тим, щоб покращити умови праці наших співробітників. Хоча фінансування зараз дуже обмежене, однак оновлено фойє, коридори, вже у деяких службових кабінетах проведено ремонти, а в інших ще тривають. Взагалі, колектив райвідділу боєздатний, спроможний виконувати всі поставлені перед ним завдання.

- І наостанок. Багато ваших колег знає, що ви любите природу, квіти, сад і непоганий мисливець. Це справді так?

- Так, але останнім часом на своє захоплення я практично не маю часу. У мене вдома чудовий сад, багато різноманітних квітів. Інколи, але це дуже рідко, я можу разом із своїми друзями виїхати десь на природу, подихати свіжим повітрям із рушницею на плечі.

- 20 грудня міліція відзначає своє професійне свято. Що б ви хотіли побажати особовому складу райвідділу, ветеранам та пенсіонерам органів внутрішніх справ?

У першу чергу хочу подякувати особовому складу за сумлінне виконання своїх професійних обов′язків. За те, що вони у будь-який час готові йти на допомогу людям. Я вдячний ветеранам та пенсіонерам, які не байдужі до роботи міліції. Кожному з них бажаю міцного здоров′я, витримки, спокійної служби, щирої поваги від людей, а також миру, злагоди і благополуччя у їхніх родинах.

Віта Горзов

Іршавський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Чернігові урочисто ...

КОМЕНТАРІ