МЗС Росії висловив сподівання на створення Євразійського союзу через рік

МЗС Росії висловив сподівання на створення Євразійського союзу через рік

22.12.13 18:10 0 974
Міністерство закордонних справ Росії сподівається, що Євразійський економічний союз буде створений уже на початку 2015 року, заявив у суботу заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Він нагадав, виступаючи в Москві, що з цією метою нині ведуться переговори. «Впевнений, що ми цієї мети доможемося», – цитує слова Карасіна російське агентство «ІТАР-ТАСС».

При цьому, сказав він, Росія виступає за те, щоб «інтеграційні процеси не суперечили одне одному». Тим часом, як стверджує Карасін, саме так часто роблять у Брюсселі, заявляючи, що асоціація якоїсь держави з ЄС автоматично означає, що ні в яку іншу інтеграційну організацію ця держава вступити не може.

Чільний російський дипломат також звинуватив Європейський союз і Україну у «практиці секретності й таємничості», в якій, за його словами, обговорювали угоду про асоціацію України й ЄС і яка, як сказав Карасін, «змушувала замислюватися і нервувати» Росію.

Російський урядовець також повідомив, що на початку наступного тижня в Москві відбудеться засідання Вищої євразійської ради – нинішнього найвищого керівного органу російських євразійських інтеграційних проектів. У цій зустрічі, сказав він, мають узяти участь президенти Білорусі й Казахстану, а також України.

Росія разом із Білоруссю і Казахстаном створила Єдиний економічний простір і Митний союз і тепер створює Євразійський економічний союз як наступний крок їхньої інтеграції. Україна прагне співпраці з цими структурами без вступу до них.

У Європейському союзі багато разів застерігали, що норми Світової організації торгівлі дозволяють участь країни тільки в одному митному об’єднанні, тому участь у Митному союзі під проводом Росії унеможливлює зону вільної торгівлі з Євросоюзом, домовленість про яку є невід’ємною частиною угоди про асоціацію з ЄС. Саме так сталося з Вірменією, яка готувалася парафувати свою угоду про асоціацію з ЄС, але після несподіваної заяви її президента про вступ країни до Митного союзу асоціація Вірменії з ЄС стала неможливою.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Хмельниччині серед ...

КОМЕНТАРІ