Дніпропетровськ отримав модель Катерини II «від Затуліна»

Дніпропетровськ отримав модель Катерини II «від Затуліна»

22.12.13 14:21 0 782
Дніпропетровський національний історичний музей імені Яворницького поповнився моделлю пам’ятника Катерині ІІ, виготовлення якої спонсорував російський політик Костянтин Затулін. Про появу експонату повідомили у Дніпропетровському історичному музеї. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За даними з музею, відвідувачі зможуть побачити експонат вже 24 грудня.

«Історія цього пам’ятника нерозривно пов’язана не тільки з історією Катеринослава, а й з ім’ям Олександра Пушкіна. За однією з версій, замовником бронзової скульптури Катерини ІІ висотою 3,5 метри був Афанасій Гончаров – прапрадід Наталії Гончарової (дружини Пушкіна). Довгий час нікому не потрібна, вона зберігалася в маєтку Гончарових «Полотняний завод», а згодом стала частиною посагу Наталії. У 1846 році за ініціативою катеринославського дворянства скульптура була встановлена на Соборному (нині Жовтневому) майдані Катеринослава. Після революції врятований Дмитром Івановичем Яворницьким від знищення пам’ятник став частиною колекції Дніпропетровського історичного музею і експонувався на майданчику поруч із кам’яними бабами. А під час фашистської окупації скульптура безслідно зникла», – мовиться у повідомленні музею.

Бронзову модель цього пам’ятника висотою в 60 сантиметрів на замовлення Пушкінського музею в Москві створила скульптор Ірина Макарова. До експозиції музею у Дніпропетровську увійшла авторська копія скульптури.

Як повідомляло Радіо Свобода, гроші на придбання скульптури Катерини ІІ дніпропетровському музеєві дав депутат Державної думи Росії Костянтин Затулін.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ