У Харкові євромайданівці перейменували проспект Леніна на Леннона

У Харкові євромайданівці перейменували проспект Леніна на Леннона

23.12.13 10:29 0 827
У Харкові учасники Євромайдану символічно перейменували проспект Володимира Леніна на проспект музиканта гурту The Beatles Джона Леннона.

«Акція виникла спонтанно, тому що весь час доводиться чути про «хаос і розруху», яку сіє революція. Тому ми вирішили зробити щось таке творче, конструктивне, конкретне. Щось таке, що може примирити сторони, які не сходяться у якихось своїх ідеологічних, світоглядних засадах», – розповідає натхненник ідеї письменник, координатор Євромайдану Харкова Сергій Жадан.

«От у нас є проспект Леніна. Одним подобається ця назва, іншим вона категорично не подобається. І ми вирішили знайти якийсь компромісний варіант. Це забере не так багато якихось коштів громади. Може пройти маляр і фарбою перемалювати одну літеру. Леннон – така компромісна фігура, яка може поєднати різні культурні парадигми і різні світоглядні засади харків’ян», – каже Жадан.

Як повідомляє кореспондент «Радіо Свобода», на перехресті проспектів Правди і Леніна на одному з будинків встановлена символічна меморіальна дошка Леннону.

На плакаті у вигляді пам’ятної дошки зображене фото Джона Леннона і напис: «Проспект названо на честь видатного музиканта, поета, композитора і борця за мир Джона Вінстона Оно Ленонна. 1940-1980. Від удячних харків’ян».

«Відповідаючи на закиди про недопустимість вандалізму й руйнівництва, а також ідучи назустріч ідеям консолідації українського суспільства на ґрунті любові та взаємоповаги, харківський Євромайдан виступає з конструктивною і творчою пропозицією – перейменувати проспект Леніна на проспект Джона Леннона. Сподіваємось, запропонована ініціатива знайде підтримку серед представників харківської громади, місцевого керівництва, в робочих колективах та навчальних закладах, поєднуючи часто несумісні ідеологічні та світоглядні вектори й пропонуючи компромісні шляхи формування регіональної культурної політики», – йдеться у поясненні доцільності громадської акції.

В урочистій ході від пам’ятника Шевченку до проспекту Леннона взяли участь літератори, громадські діячі Юрій Андрухович і Сергій Жадан.

За даними організаторів, на Євромайдані зібралися кілька сотень людей. Міліція спокійно супроводжувала ходу майданців.

Це вже не перша публічна спроба змінити назву проспекту Леніна в центрі міста.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Закарпатті рятували ...
Наступна новина: Ван Гаал може очолити ...

КОМЕНТАРІ