В Закарпатській області щоб не стати жертвою осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду…

В Закарпатській області щоб не стати жертвою осінньо-зимового пожежонебезпечного періоду…

23.12.13 12:21 0 854
З настанням опалювального сезону на Закарпатті почастішали випадки загорань через порушення правил експлуатації опалення, електрообігрівальних приладів та паління в ліжку.

З початку року на території області сталося 1583 пожежі, матеріальна шкода від яких перевищила два мільйона гривень. У вогні загинуло 44 людини, ще 31 особа отримала різного ступеню важкості опікові травми, спричинені пожежами.

Як повідомив начальник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей, найбільша кількість загорань та, відповідно, трагічних наслідків припадає на осінньо-зимовий період, коли громадяни використовують різного роду обігрівальні прилади. Цьому підтвердженням - статистичні дані. Щороку холодної пори з цієї причини виникає понад 60 відсотків пожеж.

У холодну пору стрімко зростає кількість випадків травмування людей на пожежах через необережне поводження з газовими приладами, а у сільській місцевості їх питома частка збільшується через несправне пічне опалення. У виникненні пожеж холодної пори домінує несправна електромережа. Аналітики стверджують, що частота виникнення таких випадків перебуває у тісній взаємозалежності зі зниженням температури. В даному контексті особливо страждають мешканці міських багатоповерхівок, втім певною мірою це стосується і приватних господарств.

Природне бажання людей підвищити температуру власної оселі призводить до використання побутових електрообігрівальних приладів, нерідко кустарного виготовлення, які є потужними струмоприймачами. Як наслідок, електромережа, особливо в оселях старої забудови, просто не витримує навантаження, що призводить до коротких замкнень. Останні, зазвичай, у кращому випадку закінчуються погорілим майном, а у гіршому - і травмуванням чи навіть загибеллю людей.

Обігрівачі сумнівного виробництва та порушення правил безпеки при експлуатації пічного опалення несуть в собі не лише вогняну загрозу. Нерідко вони стають причиною тяжких термічних опіків. Причому, через недбалість дорослих, часто доводиться розплачуватися своїм здоров’ям дітям, яких батьки залишають наодинці із предметами обігріву.

Щодо фатальних наслідків зимових пожеж, то найчастіше своїм життям люди розраховуються за власне недбальство та пристрасть до згубних звичок: надмірне вживання алкоголем та паління в ліжку. Підтвердженням цього є вогняна трагедія, яка розігралася 16 грудня у приватному житловому будинку, що в Берегові. В осередку загорання бійці УДСНС виявили обгорілі тіла подружжя. За словами сусідів, 64-літній чоловік на пару з дружиною частенько полюбляли хильнути зайвого та закуритися в ліжку. Це їх і згубило. За аналогічним сценарієм розгорталися події і в селі Вільхівка Іршавського району, де на пожежі в літній кухні загинув 58-річний чоловік власниці обійстя.

«Зрозуміло одне: для того, щоб не стати заручником «червоного півня», одних зусиль пожежників замало - до справи потрібно взятися всій громаді. І починати треба кожному з себе, і з свого помешкання. Щоб уникнути виникнення пожеж, потрібно дотримуватися простих правил безпеки під час експлуатації електричних та опалювальних систем. Перед тим‚ як одночасно в мережу ввімкнути декілька потужних побутових електроприладів‚ подумайте‚ чи витримає ваша електропроводка таке навантаження. Для додаткового опалення приміщення використовуйте лише сертифіковані прилади. Виходячи з дому‚ не зайвим буде перевірити‚ чи всі електроприлади вимкнуті з розеток.

Для мешканців‚ які користуються пічним опаленням‚ перед початком експлуатації потрібно перевірити його на наявність тріщин. У разі виявлення останніх відремонтувати. Димохід почистити від сажі й побілити. Також забороняється їх прокладати по горючих основах.

Не варто для розпалювання грубок‚ печей‚ камінів чи інших осередків вогню використовувати легкозаймисті речовини. Бо‚ часто‚ таке підпалювання закінчується термічними опіками. Сушіння й складання на печах одягу‚ дров та інших горючих предметів чи матеріалів може також закінчитися пожежею.

Під час експлуатації пічного опалення неприпустимо залишати грубки без догляду або доручати нагляд за ними малолітнім дітям. Окремо звертаюся до батьків з проханням постійно нагадувати своїм дітям про небезпеку пустощів з вогнем. Не забувайте контролювати їхнє дозвілля.

Якщо всі громадяни будуть дотримуватись цих норм і правил, кількість пожеж та надзвичайних ситуацій значно зменшиться, а відтак зменшиться кількість жертв і втрат, яким можна запобігти», - наголосив начальник У ДСНС України у Закарпатській області Мирослав Щербей.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ