Подібне свавілля не може тривати.

Подібне свавілля не може тривати.

23.12.13 22:09 0 1348
Рейдерські захвати та самовільне розпорядження чужим майном стали нерідким явищем для сьогоднішньої економіки. Варто згадати період 90-х, коли така манера поведінки була правилом ведення бізнесу, але в умовах сьогоднішнього рівня нашої держави оперування такими поняттями мало би звестися до мінімуму. Та, як показує практика, більша частина підприємців і досі не перебирає методами для досягнення власної цілі. Прикладів для підтвердження цього твердження може набратися купа у кожній територіальній чи бізнесовій області нашої держави, але найбільшого резонансу та відчаю набувають справи, що стосуються земельних ділянок чи «розбазарювання» майна, сформованого ще за радянських часів. Здебільшого, справи вказаної категорії не можуть обійтися без присутності у них державного покровительства, питання тільки, чий бік будуть відстоювати можновладці?
Волинська область – родючий та благодатний край, який приносив та приноситиме прибуток державного значення. Сільське господарство області завжди посідало особливу нішу в розподілі виробничого процесу, особливо, коли сільськогосподарське товариство знаходиться безпосередньо біля самого міста Луцьк – тут тобі і сполучення, і устаткування, і інвестора є де зустріти. Таким привабливим місцезнаходженням ще донедавна могло похизуватися СГ ТзОВ «Україна», що розташовувалося у с. Баїв Луцького району Волинської області. Дане господарство було створене 2011 року трьома співвласниками. СГ ТзОВ «Україна» мало у своєму користуванні 1800 га землі, яка використовувалася для проведення посіву та збору таких сільськогосподарських культур, як кукурудза, цукровий буряк та ін. Крім того, у розпорядженні товариства був оновлений машино-тракторний парк та інше устаткування. За своїм функціональним призначенням підприємство було важливою ланкою в системі розвитку регіону, так як було створене на базі радянського КСП, а відтак, мало відлагоджену систему роботи, претендувало на певний сегмент ринку збуту, мало спрацьований колектив. За період свого функціонування СГ ТзОВ «України» було помітним роботодавцем, що забезпечував роботою велику кількість населення. Нажаль, про весь присутній там достаток зараз маємо говорити у минулому часі.
Влітку 2013 році генеральний директор СГ ТзОВ «України», за сумісництвом один з його учасників, Павлович Ігор Іванович, вирішує приміряти на себе роль одноособового власника та вдається до нехитрої, але добре відлагодженої схеми рейдерського захвату підприємства. За його вказівкою було створено підприємство-близнюк ТОВ «Україна-Баїв», на яке нахабним, злочинним чином було переведено всі активи раніше створеного товариства. Перерахування грошових коштів здійснювалося методично, та вже до осені СГ ТзОВ «Україна» було доведене фактично до банкрутства. Крім викрадених коштів засновників підприємства, фіктивна фірма Павловича І.І. збагатилася худобою та врожаєм, що раніше числилися за СГ ТОВ «України», та його машино-тракторним парком, разом з усім новітнім устаткуванням. Таким безчесним методом без роботи та засобів для виробництва залишився весь колектив.
Цікавими подробицями стали дані про засновників нового володаря активів розграбованого СГТзОВ «Україна». Як не очікувано зухвало ними являються рідні сини рейдерів – Павлович Станіслав Ігорович, 1995 р.н., та студент Луцького національного технічного університету Ярема Анатолій Васильович. Ще одним не менш інтригуючим фактом стали обставини внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про зняття з реєстрації з одночасно поданими для реєстрації переукладених договорів оренди землі, яка використовувалася в господарстві СГТоВ «Україна» на «рейдерське» товариство з контрольною позначкою голови Луцької районної ради Волинської області Волошенюка Ігоря.

Збитки цієї злочинної схеми складають більше 7 000 000 гривень. Варто зазначити, що слідство кримінального провадження за заявою учасника розграбованого товариства здійснює СУ ГУ МВС України в Волинській області, справа перебуває на контролі Генеральної прокуратури України. У разі доведення правоохоронцями вини учасників «рейдерського грабунку» СГТзОВ «Україна», злочинцям загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією коштів або іншого майна, одержаних злочинним шляхом, та з конфіскацією майна (ч. 3 ст. 209 КК України).
Зважаючи на цю коротку, але дуже показову ситуацію, про який європейський курс розвитку держави ми можемо говорити сьогодні? Особливо, коли боротьбу з корупцією ведуть корупціонери, становлення бюджету проводиться з приховуванням значної кількості прибутку, замість розвитку особливо цінних галузей господарства проводиться їх штучне знищення та розпродування об’єктів, використання яких могло би принести неабиякий результат. Випадок, що стався з вказаним підприємством не виняток для нашої держави. Але захисту від органів, на які покладено цей обов’язок доводиться чекати все менше. Треба врешті зрозуміти, що вся відповідальність за недопущення таких ситуацій лише нами, ми приймаємо вибір потурати чи припинити!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: На Тернопіллі валентин ...
Наступна новина: Народне об'єднання "Майдан" ...

КОМЕНТАРІ