Микола Присяжнюк: Через два роки Україна продаватиме Китаю сільгосппродукції на 3,5-4 мільярди дол. в рік

Микола Присяжнюк: Через два роки Україна продаватиме Китаю сільгосппродукції на 3,5-4 мільярди дол. в рік

23.12.13 23:58 0 821
Угоди про співпрацю між Україною та Китаєм стимулюватимуть стрімкий розвиток вітчизняної галузі АПК - вважає міністр агрополітики України Микола Присяжнюк. В ефірі каналу БТБ він заявив, що цьому сприятимуть як постійне збільшення запиту Китаю на українську агропродукцію, так і китайські інвестиції в системи зрошення українських сільгоспугідь на півдні і південному сході України.

Він зазначив, що в 2013 році Україною до Піднебесної загалом буде продано продукції АПК на 800 млн дол., що більш як в десять разів перевершує обсяг постачань в 2012 році (70 млн дол.),в планах на 2014 рік збільшення обсягів продажів до 2-2,5 млрд дол . «А вже в 2015-му ми повинні на 3,5 - 4 млрд дол. сільгосппродукції в Китай поставляти», - зазначив міністр і додав, що зараз для порівняння увесь річний товарообіг між країнами становить близько 10 млрд дол.

Міністр наголосив, що в розвитку двосторонніх стосунків, збільшенні динаміки товарообігу ключову роль відіграють документи, підписані в Пекіні під час офіційного візиту на початку грудня Президента Віктора Януковича, зокрема угода про українсько-китайське стратегічне партнерство.

«Ми третя країна в світі, яка отримала офіційно дозвіл на постачання зернових на китайський ринок. В черзі стоять десятки країн по десять-двадцять років», - наголосив Присяжнюк, акцентуючи на значенні угоди.

«В період візиту лідер Китаю чітко декларував Президенту Віктору Януковичу, що Україна є стратегічним партнером Китаю», - зазначив він.

«Це перше, по-друге, обсяги споживання сільськогосподарської продукції в Китаї зростають, звичайно, наш потенціал зрозумілий - ми країна експортно-орієнтована. І по-третє, сьогодні логістика відповідає тому, що ми можемо бути більш конкурентні, ніж інші країни, тим паче, що на китайський ринок заборонено постачати генетично модифіковану продукцію - ми від цього чисті», - додав міністр.

«Ми будемо розширювати не тільки асортимент зернових, але розширимо асортимент сільськогосподарської продукції (в цілому) - це і цукор буде, це і м’ясна група, і молочна – це дуже важливо. Тобто для нас відкрився потенційний ринок, який буде спонукати пропозицію виробництва», - наголосив міністр.

Він також додав, що потужним стимулом до розвитку агросектору буде інвестпроект зі зрошення земель. Міністр нагадав, що зрошення сьогодні потребують 2,5 млн га угідь.

«Якщо сьогодні вони дають по 1 тонні зерна з 1 га - це 2,5 млн тонн, а будуть вирощувати по 6-7 тонн (з 1 га) - в шість разів - це десь 10-15 млн тонн додатково», - наголосив він і додав, що своєю чергою це стимулює і модернізацію галузі, і збільшення робочих місць, і розвиток інфраструктури на селі.

Нагадуємо, Китай надасть Україні 3 млрд дол. кредиту на відновлення систем зрошення на півдні і південному сході країни.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У 2013 році Нацбанк продав ...
Наступна новина: Тарас Возняк: «Площа ...

КОМЕНТАРІ