Павло Басараба: "В міліцію йдуть тільки за покликом душі"

Павло Басараба: "В міліцію йдуть тільки за покликом душі"

24.12.13 16:03 0 1037
З нагоди 22-ї річниці української міліції начальник Тячівсь­кого РВ УМВС полковник Павло Басараба зустрівся з журналістами крайових газет «Дружба» та «Тячів». Очільник правоохоронців Тячівщини розповів про криміногенну ситуацію в краї, роботу міліції, а також відповів на запитання газетярів.

–Павле Васильовичу, із якими професійними здобутками і, мож­ливо, недопрацюваннями Тячівсь­кий райвідділ святкує професійне свято, завершує 2013 рік?

- У Тячівському райвідділі міліції позитивна тенденція до покращення роботи – це те, що за останні три місяці ми жодного разу не підвели керівництво управління у виконанні поставлених перед нами завдань. Звичайно, ще багато чого ми не зробили з того, що запланували. Адже на кожній сесії чи нараді у РДА або районній раді, на нарадах правоохоронних органів піднімається питання наркозлочинності на Тячівщині. Неприємним є той факт, що в цьому році таких злочинів виявлено на 8 менше, ніж у минулому. В дечому я розумію негативні наслідки – вплив нового Кримінального процесуального кодексу. Звичайно, дове­лося починати роботу з чистого аркуша, вивчати багато нового, і всі справи розглядати зовсім інакше. Але, відверто кажучи, на сьо­годнішній день я не задоволений робою СБНОН, і можу переконати громаду Тячівщини: буду робити кадрові ротації.

– Більш докладніше про цей вид кримінальних порушень на Тя­чівщині.

–У ЄРДР зареєстровано 22 криміна­льні порушення, пов’язані з незаконним обігом наркотичних речовин. У минулому році таких порушень було 30. Це 4 збути наркотичних речовин, 11 фактів зберігання, 2 – схилення до вживання наркотичних речовин, виявлено один наркопритон, 4 – публічне вживання наркотичних речовин. За 17-ма кримінальними правопорушеннями особам уже повідомлено про підозру, у 15-ох справах робота досудовим розслідуванням вже закінчена.

– Павле Васильовичу, проко­ментуйте види злочину, котрі в пото­чному році мали тенденцію до зниження та зрос­тання.

–Звичайно, найбільш приємно гово­рити про хороші напрацювання, а тому скажу: Слава Богу, в Тячівському районі зменшилися випадки навмисних убивств – із 2 до 1; тяжких тілесних ушкоджень – із 6 до 4; хуліганств – із 45 до 24; незаконних заволо­дінь транспортними засобами – з 8 до 7; втягнення неповнолітніх в злочинну діяльність – з 6 до 1, а також скоєних особами, що раніше скою­вали злочин - із 188 до 130. Водночас є вкрай негативна тенденція до зростання розбоїв: якщо минулого року їх було 2, то цього року 3. Все ж нас радує те, що зухвалий злочин, який мав місце у селі Калини, вже розкрито. Хотілось би подякувати від імені всіх працівників мі­ліції та від себе особисто громадянам, адже завдяки їх сумлінному ставленню до гро­мадських обов’язків, доброму відношенні як до працівників міліції, так і до співмешканців, нам вдалося у короткий термін розкрити цей зухвалий злочин.

– Чи відчувається у нашому ра­йоні контакт і співпраця міліції та громадян?

–Хотілось би побільше такої співпраці та порозуміння громадян. Розповім про неда­вній кричущий випадок – наїзд на пішохода зі смерте­льним наслідком у се­лищі Тересва. Було роз­слідувано, що потер­пі­лий купив у магазині пляшку горілки і рухався лівою стороною, з центру селища у напря­мку с.Гру­шово. На дорозі його знай­шов мертвим хлопець: тіло на обо­чині, голова на проїжджій частині. Як ви­явилось, він загинув від наїзду автомо­біля. І коли працівники міліції розкривали цей зло­чин, то 5 приват­них підпри­ємців, на магазинах яких встано­влено від­еореєстратори, одразу відгукну­лися на наше прохання перегля­нути відеозаписи з автомобілями, що рухалися в цьому напря­мку. Але один підприємець, із села Грушово, легкова­жно відмовився, з такими словами: «Хай мі­ліція сама шукає винного, мене це не стосу­ється»... Дуже прикро констатувати, що є люди, байдужі до про­блем та горя інших. На Тячівщині прожива­ють дуже хороші люди, і цей випадок мене дивує…

– Павле Васильовичу, кого, на вашу думку, з працівників Тячівсь­кого райвідділу слід відзначити за добросовісне й належне виконання службових обов’язків?

–Найперше – всіх трьох моїх заступників: начальника гро­мадської безпеки підполковника І. Немеша, начальника кримі­нальної міліції підполковника М.Пете­челу, начальника слідчого відділу під­полковника В.Поковбу. Вони вміють згур­товано працювати, і це дає позитивні ре­зультати. Ще 2-3 місяці тому ми подавали до суду два-три тяжких злочинів, а зараз 10-12 таких кримінальних проваджень.

Хотілось би від­значити сектор карного розшуку, який тепер за­працював, зокрема в.о. начальника В.Не­грю та старшого оперуповноваженого Р.Андрійця. А також старшого дільничного М.По­повича та начальника СКМСД С.Соломи­кіна. Це справді ті працівники, які люблять свою роботу, і працюють за покликом душі.

– Назвіть основні критерії, за якими повинен служити працівник міліції в умовах сьогодення.

- В міліцію йдуть тільки за покликом душі. Це не про­сто робота – це життя. На жаль, мушу кон­статувати, що при сьогоднішній заробітній платі (у середньому 1800 грн. в місяць), працівники міліції трудяться лише на влас­ному ентузіазмі. Однак керівництво управління нам допомагає у матеріальному плані, завжди виділяється необхідна кількість бензину, кошти на покращення матеріально-технічної бази.

- Як прокоментуєте ситуацію на столичному Майдані, зокрема дії спецпідрозділу «Беркут» в ніч на 30 листопада?

–Я вважаю, що Генера­льна прокуратура України дасть чітку оцінку і роз’яснення цього випадку. Але як спеціаліст скажу, що з переглянутих кадрів телебачення бачив, що не всі працівники спецпідрозділу зрозуміли своє завдання. Якщо й була вказівка розігнати Майдан, але ж не такими методами! Є й інша сторона медалі, наявні також кадри, де певні особи знущаються з працівників міліції, б’ють їх ланцюгами та кидають каменями в голову, і це також неправильно. Моя особиста думка, що всі працівники мі­ліції виконували свій професійний обов’язок, але деякі з них перевищили свої повнова­ження, і про це свідчать порушені проти них кримінальні провадження.

– Павле Васильовичу, завершимо розмову на позитив­ній ноті. Чого побажаєте всьому осо­бовому складу Тячівського райвід­ділу з нагоди професійного свята?

- Щиро ба­жаю всім колегам, щоб у їхніх сім’ях ніколи не було втрат, ніколи не було горя. Адже міліцейська служба завжди тісно пов’язана з негатив­ними явищами, тож нехай вони ніколи не пере­даються на сім’ю та дітей.

Також хочу привітати всіх мешканців Тя­чівщини з наступаючими Новорічно-Різдвя­ними святами і побажати міцного здоров’я, миру, радості, успіхів. Хай все задумане здійсниться, а Божа благодать в усьому вам до­помагає!

Іван Філіп

Тячівський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області у ...
Наступна новина: Львівські вогнеборці ...

КОМЕНТАРІ