Начальник ГУ ДСНС України у Львівській області Сергій Дмитровський звернувся до священнослужителів та церковних громад

Начальник ГУ ДСНС України у Львівській області Сергій Дмитровський звернувся до священнослужителів та церковних громад

24.12.13 09:15 0 951
Напередодні новорічних та різдвяних свят, коли кожна родина відвідає храм, перед фахівцями ДСНС стоїть першочергове завдання по забезпеченню безпечного проведення святкових богослужінь, аби святковий настрій не затьмарили жодні не приємні події, пов’язані з порушенням правил пожежної безпеки. Нажаль, проблема безпечного утримання релігійних споруд з кожним днем стає все більш актуальною. Сумні цифри статистики нагадують нам про те, що в період з 1991 до 2013 року в приміщеннях релігійних споруд виникло 90 пожеж, внаслідок чого вогнем було знищено 26 церков, а решта 64 зазнали значних руйнувань та збитків.

Начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області Сергій Дмитровський звертається до настоятелів храмів та церковної громади про допомогу в організації дотримання та виконання правил пожежної безпеки з метою збереження духовного та релігійного надбання для наступних поколінь. У звернені він зазначає: « Обладнання приміщень церков системами охоронно-пожежної сигналізації та пожежогасіння значно зменшить ризики втрат цих споруд та матеріальних цінностей, які знаходяться в них, а виведення сигналів від цих систем на пульти централізованого пожежного спостереження забезпечать оперативне прибуття пожежно-рятувальних підрозділів до місця виклику».

Як приклад С. Дмитровський наводить прикрі випадки знищення храмів вогнем через нехтування встановлення відповідної протипожежної автоматики: «Саме відсутність систем охоронно-пожежної сигналізації сприяла скоєнню численних підпалів. Як наслідок, повністю були знищені храм Святого Михайла в селі Бортники Жидачівського району, церква Успення Божої Матері в місті Яворові та собор Чесного Хреста в селі Попеляни Пустомитівського району».

Ще одним важливим елементом забезпечення релігійних об’єктів є оброблення дерев'яних конструкцій вогнезахисним розчином, який не дасть можливості загорітися деревині або сповільнить розповсюдження полум'я. Добре змонтована електромережа не призведе до короткого замикання. Порушення цих вимог стало причиною пожежі та призвело до повного знищення храму Пресвятої Богородиці в селі Голдовичі Жидачівського району, церкви Преображення Господнього в селі Звір Самбірського району.

Надійно змонтований блискавкозахист вбереже будівлю від попадань блискавки.

Непоодинокими є випадки, коли по завершенні богослужіння в храмі залишається не погашена свічка. Саме це стало причиною знищення храму Святої Параскеви в селі Тинів Дрогобицького району, церкви Святого Михаїла в селі Підгірці Бродівського району та інших.

«Своє звернення ми адресуємо парафіянам, які допомагають в оформленні внутрішніх елементів інтер'єру церкви. Надмірне оздоблення церков синтетичними матеріалами, пластмасовими квітами, сприяє швидкому розповсюдженню вогню. Використання ілюмінації, гірлянд, підсвіток сумнівного походження в більшості випадків призводить до їх загоряння. Саме тому, по завершенні богослужіння необхідно оглянути всі приміщення, вимкнути від джерела живлення електроприлади та загальний пристрій вводу електромережі в будівлю», - наголошує очільник рятувальників Львівщини.

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області висловлює сподівання на взаєморозуміння та плідну співпрацю у вирішенні питань збереження храмів від пожеж.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Виправні колонії ...
Наступна новина: На Волині злодій-рецидивіст ...

КОМЕНТАРІ