Ірина Сех повторно вимагає від Генпрокуратури з'ясувати, чи законно компанія "ЕНІ" отримала дозвіл на користування надрами на Львівщині

Ірина Сех повторно вимагає від Генпрокуратури з'ясувати, чи законно компанія "ЕНІ" отримала дозвіл на користування надрами на Львівщині

24.12.13 13:05 0 873
Народний депутат від Всеукраїнського об'єднання "Свобода", голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех повторно звернулася до Генерального Прокурора України Віктора Пшонки з вимогою забезпечити перевірку законності отримання ТзОВ "Західгазінвест" спецдозволів на користування надрами на території Львівської області та передачу цих прав під контроль іноземній компанії. Про це йдеться в її депутатському запиті, виголошеному на засіданні сесії Верховної Ради України.

Ірина Сех наголосила, що Генпрокуратура незаконно переадресувала її попереднє звернення Державній службі геології та надр України. "У своєму зверненні я вимагала провесті прокурорську перевірку щодо можливих корупційних дій посадових осіб, які надавали дозволи на користування надрами. А Генпрокуратура скерувала звернення на розгляд органу, законність дій якого ставиться під сумнів. Це не тільки незаконно, а й алогічно", – зазначила Ірина Сех.

Ірина Сех повторно вимагає забезпечити перевірку законності набуття ТзОВ "Західгазінвест" спецдозволів на користування надрами на території Львівської області та передачу цих прав під контроль іноземній компанії. Зокрема, вона просить встановити, чи відповідають такі дії національним інтересам і чи нема в них корупційної складової.

Нагадаємо, що раніше Ірина Сех вимагала забезпечити перевірку законності отримання ТзОВ "Західгазінвест" спецдозволів на користування надрами на території Львівської області та передачу цих прав під контроль іноземній компанії, звертаючись до Генерального Прокурора України Віктора Пшонки. Перед тим, 23 жовтня 2013 року Ірина Сех звернулася до Генпрокурора Віктора Пшонки та голови Служби безпеки України Олександра Якименка з цього ж приводу. Від Генпрокуратури вона отримала відписку, що її звернення переадресоване в Державну службу геології та надр України.

У лютому 2012 року дочірнє підприємство НАК "Надра України" "Західукргеологія" спільно з українсько-канадським підприємством "Коломийська нафтогазова компанія "Дельта", що належить британській компанії "Cadogan Petroleum Plc", заснувало ТзОВ "Західгазінвест". І вже через три місяці з часу заснування, а саме в червні 2012 року, засновники ТзОВ "Західгазінвест" укладають договір з італійською нафтогазовою компанією "ENI S.p.A" про купівлю частки у розмірі 50,01% ТзОВ "Західгазінвест", що забезпечує іноземній компанії фактично повне одностороннє управління цим товариством. Офіційний інтернет-сайт Державної служби геології та надр України містить інформацію про те, що ТОВ "Західгазінвест" володіє ліцензіями на розробку дев'яти родовищ сланцевого газу загальною площею близько 3,8 тис. кв. км на території Львівської області.

Як наголосила народний депутат, за законом отримання спеціяльних дозволів (ліцензій) на розробку родовищ корисних копалин можливе лише за погодженням обласними радами за місцем розташування таких родовищ.

"Львівська обласна рада не ухвалювала жодних рішень про надання погоджень на отримання ТзОВ "Західгазінвест" спецдозволів на користування надрами на території Львівської області. Отримання відповідних спецдозволів, що опинилися тепер у власності ТзОВ "Західгазінвест", Львівська обласна рада погоджувала лише дочірньому підприємству НАК "Надра України" "Західукргеологія", тобто виключно державному підприємству.

Вважаю, що переоформлення чи внесення змін до спецдозволів, що відбувалося у цьому випадку, здійснене виключно з метою передачі цих дозволів іншим суб'єктам, є протиправним і порушує конституційне право народу України в особі відповідних органів місцевого самоврядування на розпорядження надрами", – наголосила Ірина Сех.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міська рада залучає ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ