На 1 січня 2014 року Україна проекспортує 17 млн тонн зерна - Микола Присяжнюк

На 1 січня 2014 року Україна проекспортує 17 млн тонн зерна - Микола Присяжнюк

24.12.13 00:00 0 721
Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк прогнозує, що на початок наступного року Україна проекспортує 17 млн тонн зерна, а загалом в 2013-2014 маркетинговому році може вийти на загальну цифру експорту збіжжя - понад 30 млн тонн. Про це він сказав в ефірі телеканалу БТБ. Він нагадав, що цього року Україна виростила історично рекордний урожай зернових, олійних культур. «Завдяки цьому будуть максимальні обсяги і реалізації, і максимальні обсяги переробки, і завдяки цьому держава вийде на друге місце в світі по експорту зернових, попереду залишивши тільки США», - наголосив Присяжнюк.

«Якби ще три роки тому в уряді хтось з міністрів озвучив, що держава буде спроможна і буде мати можливість експортувати 30-32 млн тонн зернових - мабуть, це сприйнялось би як жарт. А сьогодні – це реальність, і я розумію, що завдяки комплексному підходу ми маємо вже можливість її втілювати в життя. Логістика працює як годинник», - зазначив очільник аграрного відомства. «Але головне не наші можливості, а головне, щоб ринок ще сприйняв нашу продукцію, а сьогодні він сприймає, тобто це говорить про те, що сьогодні світовий ринок зернових без сегменту українського зерна не зможе вже існувати, без балансу України світовий ринок вже не є світовим ринком зерна», - наголосив він. Міністр додав, що саме тому було ініційовано створення Причорноморського зернового комітету. «Наступним кроком буде створення Причорноморської зернової біржі. Я бачу, що сьогодні країни Причорноморського басейну вже готові і спроможні створити свою зернові біржу», - переконаний він.

М. Присяжнюк також запевнив, що спокійний за продовольчу безпеку України. Він додав, що в зв’язку з високим урожаєм буде забезпечена і стабільна ціна на хліб, а за рахунок розбудови овочесховищ, картоплесховищ і організації оптових ринків вдалося досягти мінімізації коливання міжсезонних цін на овочі і фрукти.

Нагадуємо, в 2013 році Україна зібрала 63 млн тонн зернових і зернобобових, що стало абсолютним історичним рекордом.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тарас Возняк: «Площа ...
Наступна новина: Молоді спортсмени Львівщини ...

КОМЕНТАРІ