Від сьогодні на сторінках сайту Національного банку України функціонуватиме розділ “Фінансова грамотність”.

Від сьогодні на сторінках сайту Національного банку України функціонуватиме розділ “Фінансова грамотність”.

24.12.13 00:03 0 761
“Створення на офіційному сайті Національного банку України окремого розділу, присвяченого питанням фінансової грамотності, є логічним продовженням реалізації відповідних національних просвітницьких заходів”, – сказав перший заступник Голови Національного банку України Борис Приходько.
Розділ “Фінансова грамотність” створений для того, щоб кожний бажаючий мав змогу отримати корисну інформацію, зокрема щодо вибору інструменту заощадження, ведення сімейного бюджету, уникнення зайвих витрат і боргів, орієнтування в різноманітних послугах і продуктах, що пропонуються фінансовими інститутами. Адже фінансові знання та навички є запорукою прийняття ефективних та обачних фінансових рішень, що дають змогу керувати власним матеріальним благополуччям, покращувати якість і рівень життя як окремої людини, так і суспільства загалом.
Відвідувачі розділу “Фінансова грамотність” зможуть скористатися навчальними матеріалами та посібниками, відеоматеріалами, глосарієм банківської термінології, сценаріями навчально-просвітницьких заходів та інтерактивних занять для людей різного віку, поглибити знання, скориставшись списоком літератури з фінансової грамотності, здійснити віртуальну екскурсію по Музею грошей НБУ тощо.
Наприклад, у підрозділі «Фінансові питання та поради», користувач може познайомитись із поняттям фінансова "подушка безпеки" та порадами, як її накопичити, а саме: «Суму, яка надасть мінімальної впевненості, розрахувати просто. Протягом кількох місяців записуйте абсолютно усі витрати вашої родини, а потім визначте середню (складіть витрати кожного місяця, а потім розділіть на кількість місяців). Потім помножте цю цифру на 12 – це і буде ваша «подушка безпеки». Ця сума дійсно потрібна, оскільки мати зазвичай не виходить на роботу, принаймні, до досягнення дитиною одного року, а витрати родини з появою дитини зростають. Тепер подумайте, скільки часу потрібно вашій родині для накопичення такої суми. Для цього порахуйте усі прибутки вашої родини протягом кількох місяців та розділіть на кількість місяців. Це буде ваш середньомісячний прибуток. Від цієї цифри відніміть суму середньомісячних витрат. Це і буде сума, яку ви можете заощаджувати. Порахуйте, скільки місяців вам потрібно відкладати цю «вільну суму», аби створити свою «подушку безпеки» та почніть це робити. Якщо результат підрахунку та терміни реалізації цього плану вас не задовольняють, подумайте, які статті витрат ви можете скоротити (наприклад, витрати на розваги, подорожі, хобі тощо). За досвідом, будь-яка родина може скоротити свої витрати на 10-20% без різкої зміни способу та рівня життя. Також подумайте, які можливості додаткового прибутку ви маєте (чи можна змінити роботу на більш високооплачувану, знайти додатковий підробіток, продати щось непотрібне). Зробіть усе можливе в вашій ситуації та заощаджуйте більше. Якщо ви докладете зусиль, приблизно за 2-5 років ви зможете накопичити суму, потрібну для народження дитини.»
“Упевнений, що матеріали розділу “Фінансова грамотність” багатьом будуть корисними та сприятимуть підвищенню рівня їх фінансової обізнаності, а також заохочуватимуть українців приймати зважені фінансові рішення”, – зауважив Борис Приходько та додав, що фінансово грамотні люди більше захищені від фінансових ризиків і непередбачуваних ситуацій.
Уже сьогодні можна відзначити, що увага населення до фінансових питань посилюється. Люди різного віку активно цікавляться інструментами заощадження та збереження коштів, сучасними технологіями у сфері фінансових послуг. Ця тенденція притаманна не тільки Україні, а й всьому світу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Угоди з Росією зміцнюють ...
Наступна новина: Новини ГУ Міндоходів у ...

КОМЕНТАРІ