Результати роботи Головного управління Міндоходів у Львівській області за рік існування Міністерства доходів і зборів України

Результати роботи Головного управління Міндоходів у Львівській області за рік існування Міністерства доходів і зборів України

24.12.13 21:17 0 1054
Рік тому указом Президента України на основі податкової і митної служб було створене Міністерство доходів і зборів України, на яке покладені завдання із адміністрування податків і зборів, митних платежів, єдиного соціального внеску та наповнення дохідної частини Державного бюджету. Про переваги, які отримав бізнес і громадяни від об’єднання двох служб, а також про результати роботи Міністерства за рік існування розповів Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко під час прес-конференції для центральних та регіональних ЗМІ, яка відбулась 24 грудня у режимі відео-селектора. Участь у ній взяли начальник Головного управління Міндоходів у Львівській області Віталій Пекарчук, начальник Львівської митниці Міндоходів Сергій Попазогло, перший заступник начальника - начальник слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Львівській області Ігор Пришляк.

За словами Олександра Клименка, при створенні Міністерства доходів і зборів було не лише інтегровано дві служби в ефективну і дієву структуру, а й об’єднано два колективи у монолітну команду із єдиною місією і баченням, єдиними цілями та цінностями. При цьому за мету було поставлено, щоб платники податків не відчули жодного дискомфорту при інтеграції двох служб, а, навпаки, мали можливість отримати більш якісний сервіс, більш широкий спектр послуг, простіші і швидші процедури адміністрування податків і митних платежів. Для цього зроблено ставку на електронні сервісі та інноваційні ІТ-технології, які лягли також і в основу роботи із детінізації економіки та забезпечення стабільного фінансування державного бюджету.

Про рік роботи в складі Міністерства розповів начальник Головного управління Міндоходів у Львівській області Віталій Пекарчук. Зокрема, з початку 2013 року працівниками органів Міндоходів Львівської області в 24 центрах обслуговування платників надано 1853,2 тис. послуг (письмових, телефонних, особистих звернень), в тому числі адміністративних – 227,7 тисяч. Крім того, щоденно підрозділи Акредитованого центру сертифікації ключів Міндоходів у Львові, Бродах, Дрогобичі, Самборі, Червонограді, які надають безоплатні послуги електронного цифрового підпису, обслуговують від 120 до 195 платників. Систематична робота із залучення платників до подання звітності з використанням сервісу електронного звітування через Інтернет забезпечила подання у 2013 році 99,6 відсотків звітності з ПДВ виключно цим способом (станом на 01.11.2012 – 95% платників). Поступово переходять на віддалене звітування з використанням електронних цифрових підписів і інші категорії платників, зокрема 64% платників податку на прибуток прозвітувались у жовтні ц.р. електронно (у відповідному періоді минулого року – 27%).

Одним із пріоритетів роботи Міністерства стало забезпечення стабільності та прогнозованості податкової і митної політики для малого і середнього бізнесу. У Львівській області станом на 1 грудня спрощену систему оподаткування у своїй діяльності застосовують 56119 фізичних осіб-підприємців. Першу групу оподаткування обрали 7668, ІІ групу – 30419. У ІІІ групі перебуває 16985 фізичних осіб-підприємців, 443 з яких сплачують податок за ставкою 3 відсотка від доходу та зареєстровані платниками ПДВ, та 16542 – за ставкою 5 відсотків від доходу без використання права реєстрації платником ПДВ. П’яту групу оподаткування обрали 19 фізичних осіб-підприємців, з них 6 сплачують податок за ставкою 5 відсотків від доходу та зареєстровані платниками ПДВ, 19 – за ставкою 7 відсотків від доходу без права реєстрації платниками ПДВ. На обліку в органах доходів і зборів Львівської області станом на 1 грудня перебуває 10246 суб’єктів господарювання – юридичних осіб, що застосовують спрощену систему оподаткування, в тому числі 10232 платників четвертої групи та 14 платників шостої. У порівнянні з минулим роком кількість суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування зросла на 617, або на 7 відсотків. Станом на 01.12.13 до місцевого бюджету надійшло 78,1 млн.грн. єдиного податку з юридичних осіб, що на 16,3 млн. грн., або на 26 відс. більше, ніж за весь 2012 рік.

З 1 жовтня Міністерство доходів і зборів розпочало адміністрування ЄСВ. Було проведено організаційну та технічну підготовку, щоб цей процес пройшов максимально комфортно для платників. У процес адміністрування єдиного соцвнеску запроваджено ті інноваційні практики та досвід, які було отримано при адмініструванні податків, зборів і митних платежів. Аналізуючи результати подання звітності з єдиного соціального внеску в листопаді 2013 року, слід констатувати, що після передачі функцій адміністрування ЄСВ до Міндоходів України частка звітності, поданої в електронному вигляді, зросла з 25 до 51 відсотка.

Значну увагу приділено легалізації заробітної плати і трудових відносин. Завдяки належно організованій взаємодії правоохоронних та контролюючих органів Львівщини, а також комплексному підходу до вирішення питання легалізації зайнятості органами доходів і зборів Львівщини в ході проведення перевірок фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, а також проведення індивідуально-роз’яснювальної роботи зафіксовано факти використання праці 3078 неоформлених працівників, залучено до державної реєстрації 2563 фізичних осіб. Додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб склали понад 1,8 млн. гривень.

Міндоходів забезпечило бізнесу стабільне відшкодування ПДВ. За 11 місяців 2013 року платниками ПДВ Львівщини заявлено до відшкодування на розрахункові рахунки 589,4 млн. гривень. Грошовими коштами на розрахункові рахунки платників надійшло 609,6 млн. грн. бюджетного відшкодування, у тому числі за деклараціями минулих років у сумі 165,2 млн. гривень. Станом на 1 грудня в порівнянні з початком року загальний залишок невідшкодованих сум ПДВ зменшено на 142 млн. грн. (на 56%) та становить 82 млн. гривень. В автоматичному режимі ПДВ відшкодовано 34 платникам у сумі 288 млн. грн., що становить 47% від усіх відшкодованих сум. За аналогічний період минулого року «автоматом» було відшкодовано 180 млн. грн. (30%), а у 2011 році – 66 млн. гривень (24%).

Забезпечено стабільне та ритмічне наповнення бюджетів усіх рівнів. Незважаючи на уповільнення темпів економічного зростання в області, у січні-грудні 2013 року до бюджетів усіх рівнів очікується збір податкових та митних платежів (без урахування збору з підприємств, що перебувають на обліку в СДПІ ВПП у м. Львові) в сумі 12 134,5 млн. гривень. Порівняно з 2012 роком буде забезпечено приріст збору коштів на 293,3 млн. грн., або на 2,5 відсотка. В тому числі, до Державного бюджету надійде 8 357,0 млн. грн., що більше порівняно з минулим роком на 269,3 млн. грн., або на 3,3 відсотка. При цьому, платежі, які адмініструє Львівська митниця Міндоходів, становлять майже 5 544,0 млн. гривень. До місцевих бюджетів Львівської області у 2013 році надійде 3 777,5 млн. гривень. Порівняно з минулим роком надходження зростуть на 0,6 відсотка, або на 24,0 млн. гривень.

Було проведено поетапне об’єднання податкового та митного аудиту. Використання ризикоорієнтованої системи відбору платників до податкового аудиту сприяло зменшенню кількості перевірок суб’єктів господарювання. Відповідно до затвердженого плану-графіка на січень-листопад 2013 року зменшено на 226 кількість запланованих перевірок суб’єктів господарювання. На 317 - кількість позапланових перевірок, на 1167 - фактичних перевірок. За рахунок підвищення ефективності податкового та митного аудиту до бюджету всього донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 288,9 млн. грн., які пред’явлено до сплати. З донарахованих сум до бюджету сплачено 169,8 млн. грн., що на 33,2 млн. грн. більше, ніж за 11 місяців 2012 року.

Реформа податкової міліції, проведена на початку 2013 року, дозволила підвищити ефективність розслідування податкових і митних правопорушень. Слідчим управлінням фінансових розслідувань Міндоходів у Львівській області за 11 місяців 2013 року розпочато 526 кримінальних проваджень (утричі більше, ніж за аналогічний період минулого року), з яких 243 закінчено (у 5 разів більше минулорічного показника).

Завдяки вжитим слідчими заходам забезпечено відшкодування коштів до бюджету на загальну суму понад 27 млн. гривень. За час застосування нового КПК України спостерігається загальна позитивна тенденція до гуманізації кримінальної юстиції, про що, зокрема, свідчить такий факт: до суду скеровано 17 кримінальних проваджень (проти 5 у минулому році) з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ярослав Лисенко: «Нехай ...
Наступна новина: Бадмінтоністи Львівщини ...

КОМЕНТАРІ