На Хмельниччині вчасна виплата зарплати, підвищенні її рівня, виведення з тіні бізнесу – на постійному контролі обласної влади

На Хмельниччині вчасна виплата зарплати, підвищенні її рівня, виведення з тіні бізнесу – на постійному контролі обласної влади

25.12.13 09:18 0 743
Стан погашення заборгованості та підвищення рівня заробітної плати працюючим в області розглянули під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації, що відбулася під головуванням Василь Ядухи. «В області вдалося досягти певних результатів - від початку року борг із заробітної плати зменшився майже на 3 мільйона гривень, повністю ліквідовано борги на 30 підприємствах-боржниках», - наголосив голова адміністрації.

Про заходи, що вживаються в області щодо виплати заборгованої зарплати, легалізації трудових відносин та заробітної плати, підвищення її рівня інформувала Світлана Лукомська, директор Департаменту соціального захисту населення.

За словами голови адміністрації, в області залишається проблемним питання погашення боргів із заробітної плати на державних підприємствах, які зафіксовано на рівні 4,8 млн. грн.. Серед найбільших боржників - Кам’янець-Подільський НТК «Завод точної механіки» та Кам’янець-Подільське комунальне підприємство «Комбінат благоустрою».

«Зростання боргів на підприємствах, які безпосередньо підпорядковані місцевим органам влади, можуть виникнути тільки через безконтрольність, інших причин немає. Як правило, після заслуховування керівників підприємств - боржників на обласній комісії, заборгованість зменшується, виконуються графіки погашення, окремі керівники на час проведення комісії звітують про повне погашення боргу. А такі факти свідчать про неефективність вжитих заходів владою на місцях», - підкреслив голова адміністрації.

Наступним надзвичайно важливим залишається питання підняття рівня заробітної плати. Слід відмітити позитивні тенденції з даного питання - середньомісячна заробітна плата штатних працівників до початку року зросла на 243 гривні і складає 2668 гривень. Разом з тим, турбує рівень зарплати у галузях: тимчасове розміщування й організація харчування та будівництво. « Значна частина підприємств виплачують зарплату на рівні, або нижче встановленого державою. Прошу всіх врахувати це і не дати окремим господарникам можливості порушувати діюче законодавство», - наголосив Василь Ядуха, звертаючись до голів РДА, міських голів, голів рад.

Відчутною, за словами Василя Ядухи, залишається проблема виведення з тіні заробітної плати, зайнятості населення. Тільки за 9 місяців поточного року з тіні виведено 1016 осіб. «Значна частина населення продовжує отримувати платню в конвертах, офіційно не оформляючи трудові відносини. Завдання органів влади – пояснити людям про перспективи такого заробітку, точніше про їх відсутність у майбутньому. В області 1,3 мільйона населення, з них понад 420 тисяч – пенсіонери і усього 232 тисячі осіб штатних працівників. А де більше 50% людей? Багато працюють в тіні. Нам з цим явищем потрібно дієвіше боротися», - сказав голова адміністрації.

Одним з важливих чинників легалізації зайнятості населення є розширення сфери застосування праці шляхом створення нових робочих місць. За січень-листопад 2013 року в області створено 23 тис. нових робочих місць, що становить 179,4% до річного завдання. Разом з тим, ліквідовано 12,7 тис. робочих місць. Співвідношення створених робочих місць до ліквідованих складає 182,1 відсотка. За показником співвідношення кількості створених та ліквідованих робочих місць область з 24 місця, за 2012 рік, перемістилася на 2 позицію за результатами роботи за 9 місяців поточного року.

Підсумовуючи, голова облдержадміністрації наголосив на необхідності активізації роботи відповідних структур з метою забезпечення прав наших громадян.

У ході колегії також затвердили плани роботи обласної державної адміністрації на І квартал 2014 року та 2014 рік.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Закарпатський музей отримав ...

КОМЕНТАРІ