На Хмельниччині рятувальники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час зимових свят

На Хмельниччині рятувальники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час зимових свят

25.12.13 10:59 0 656
Як безпечно зустріти Новорічні та Різдвяні свята розповів під час брифінгу 24 грудня т.в.о. заступника директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям та державного нагляду (контролю) Державної служби України з надзвичайних ситуацій Євген Лінчевський.

«Зимові свята вже розпочалися – католики відзначають Різдво Христове. Щоб святкування не призвело до трагедії, рятувальники закликають громадян дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки», – сказав представник ДСНС України.

Як повідомив Євген Лінчевський, у місцях масового перебування людей, у навчальних закладах тощо рятувальники вже проводять ряд організаційних та практичних заходів з метою запобігання виникненню пожеж та інших надзвичайних ситуацій у святкові дні. Проте найбільше загорянь у цей період стається у житловому секторі. Так, минулого року у ніч з 31 грудня на 1 січня вогнеборці 4 рази виїжджали на гасіння доприватних помешкань громадян. Тож особовий склад Служби порятунку «101» наголошує на необхідності виконувати основні правила пожежної безпеки.

Зокрема, встановлюючи ялинку, потурбуйтеся про те, щоб вона не перекривала шляхи для евакуації людей, а також мала міцну стійку основу. Не можна прикрашати ялинку свічками з відкритимвогнем, легкозаймистими матеріалами та виробами (наприклад, ватою, пінопластом), пошкодженими електричними гірляндами. Зважте, що потужність лампочки гірлянди не повинна перевищувати 25 Вт. Бенгальські вогні запалюйте якомога далі від ялинки. У жодному разі не залишайте малолітніх дітей удома на самоті, оскільки дитячі пустощі з вогнем, гірляндами тощо можуть призвести до пожежі. Якщо жсталося загоряння, першочергово треба знеструмити приміщення та викликати Службу порятунку «101».

Також Євген Лінчевський наголосив, що одним з важливих напрямів роботи ДСНС України є запобігання виникненню надзвичайних подій та ситуацій через піротехнічну продукцію, яку громадяни полюбляютьзастосовувати у святкові дні. Спільно з працівниками міліції рятувальники перевіряють місця можливого несанкціонованого зберігання та реалізації несертифікованих піротехнічних засобів (на відкритих ятках, у кіосках чи на ринках). Завдяки проведеній протягом останніх кількох років роботі у цьому секторі, все рідше зустрічаються непризначені для продажу піротехніки пункти.Рятувальники закликають купувати піротехнічні засоби лише у спеціально призначених магазинах, за наявності сертифікатів на товар та відповідного маркування на ньому.

Представник Служби порятунку «101» розповів і правила безпечного використання піротехнічних виробів. Так,заборонено застосовувати вологу піротехніку, з явними механічними пошкодженнями, з простроченим терміном придатності. Перед запусканням салюту необхідно його добре закріплювати. Застосовувати піротехнічні вироби треба подалі від місць із масовим перебуванням людей, ліній електропередач, лісових масивів тощо; не можна запускати їх з балконів та дахів.

Цього ж дня, о 13:00 на випробувальному полігоні Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту ДСНС України (с. Дмитрівка Київської області) рятувальники наочно продемонстрували представникам засобів масової інформації займання ялинки внаслідок порушення правил пожежної безпеки та правила безпеки під час використання піротехнічних засобів.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ