Житомирщина: жителі області отримують вчасну і кваліфіковану екстрену медичну допомогу

Житомирщина: жителі області отримують вчасну і кваліфіковану екстрену медичну допомогу

25.12.13 12:25 0 900
Вперше в області автомобіль швидкої допомоги вийшов на виклик 100 років тому. екстрена медична допомога Житомирщини обслуговує більше 1 мільйону населення області. Щодня рятувати життя земляків заступає 103 бригади екстреної допомоги, серед яких загальнопрофільні лікарські, фельдшерські, 3 кардіологічні та 1 психіатрична бригади. У поміч медичним працівникам - 143 карети швидкої допомоги та медична сумка, в якій понад 100 найменувань різних препаратів.

Реформування галузі охорони здоров’я, зокрема швидкої допомоги, наразі проходить по всій державі. Житомирська область одна із перших активно включилася до процесу змін. Так 1 січня 2013 року було створено комунальну установу «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради, який об’єднав всі відділення швидкої допомоги в регіоні. Створено 4 територіальні округи з центрами в Житомирі, Коростені, Бердичеві та Новоградs-Волинському, в яких розташовано підстанції. За рік функціонування реформованої установи можна поговорити про результати, надбання та перспективи роботи такої важливої служби для кожного громадянина.

Головний лікар «Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Анатолій Сова розповідає журналістам під час відвідування Центру, що наша область пройшла час переформатування швидкої допомоги досить безболісно. Це стало можливим у тому числі і завдяки створенню Центру відповідно до термінів, окреслених у законодавстві, цивілізованій передачі майна від районів до обласного центру, розумінню медперсоналу служби.

За словами Анатолія Миколайовича, головне завдання служби – надавати якісну та кваліфіковану медичну допомогу. Тому Житомирщина одна з перших всі карети «швидкої» обладнала системою GPS-навігації. Так диспетчер завжди контролює місце знаходження машини та може краще зорієнтуватися, яку бригаду відправити на виклик. не існує кордонів між районами в області, і за необхідності будь-яка вільна бригада екстреної медичної допомоги виїжджає за викликом. Такий підхід дає можливість констатувати те, що за час впровадження реформи з початку 2013 року всі виклики були прийняті та жодному хворому не відмовили у наданні екстреної медичної допомоги. Практична реалізація в регіоні завдань Президента України з реформування системи екстреної медичної допомоги проходить своєчасно та згідно Закону «Про екстрену медичну допомогу».

Цьогоріч знято питання нетранспортабельності хворих. Адже з обласного бюджету було закуплено 4 автомобілі класу В, автомобіль класу С та ще один автомобіль переобладнано під клас С. Нагадаємо, що до цього часу Житомирщина не мала жодного реанімобіля (авто класу С). Відтепер за потреби тяжкохворих можна транспортувати до закладів третього рівня – обласних лікарень для надання висококваліфікованої медичної допомоги. Загалом автопарк екстреної допомоги налічує 143 автомобілі. На жаль, частина з них вже морально та технічно застаріли. Централізовано від держави регіон повинен отримати 38 нових автомобілів, у числі яких буде 5 реанімобілів. Кожен район області зможе отримати хоча б по одній сучасній машині для надання екстреної медичної допомоги.

Завдання Президента України досягти стандартів по часу доїзду карет швидкої допомоги до хворого в межах 10 хвилин по місту та 20 хвилин по сільській місцевості Центром виконується. Але це стосується лише екстрених викликів, коли людина потребує невідкладної медичної допомоги. Неекстрені виклики, наприклад підвищення тиску чи температури, має більші часові рамки доїзду до пацієнта.

Житомирщина активно долучається до впровадження всіх важливих програм та реформ на рівні держави. Голова облдержадміністрації Сергій Рижук наголошує, що реформування галузі охорони здоров’я, зокрема створення Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, має на меті підвищення якості надання медичних послуг населенню, медицина повинна бути доступною для кожного громадянина нашої держави. За перший рік діяльності Центру вже можна побачити перші результати. У порівнянні з минулим роком кількість викликів скоротилась на 120 тисяч. Це показник того, що автомобілі швидкої допомоги більше не використовуються не за призначенням, лише для надання медичної допомоги.

Крім того, Житомирська область першою почала надавати тромболізис (це розчинення (руйнування, лізис) тромбу за допомогою лікарських засобів і відновлення кровотоку по перекритому тромбом кровоносної судини) на догоспітальному рівні. З 2011 року процедуру бригадами швидкої допомоги започатковано у Житомирі, а з 2013 року впроваджується в практиці по районам. Таким чином позитивний результат при інфарктах міокарда підвищився в декілька разів.

Нагадаємо, що викликати «швидку» можна безкоштовно за телефонним номером виклику екстреної медичної допомоги 103.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ