Хокей Закарпаття: на шляху до становлення

Хокей Закарпаття: на шляху до становлення

26.12.13 15:22 0 829
На Закарпатті хокей із шайбою розвивався досить непогано ще в довоєнний час. Цей вид був популярним у Чехословаччині, й Республіка Подкарпатська Русь не стояла осторонь. Свідченням високого рівня хокею на Закарпатті є виступ у 1946 р. ужгородської команди «Спартак» у чемпіонаті СРСР серед команд вищої ліги. Через відсутність умов, з часом цей вид спорту почав занепадати. Новий поштовх розвитку хокею дало відкриття в Ужгороді штучної ковзанки при ПАДІЮНі. Там займалися десятки дітей, а серед них – добре відомий Ігор Русанов. Наприкінці 80-х обладнання вийшло з ладу. На його місці було збудовано борцівський зал. Про хокей в Ужгороді забули майже на двадцять років, та залишилися ентузіасти цього виду спорту. Кілька років тому з’явилася перша штучна ковзанка на Православній набережній. Потім її перенесли до супермаркету «Дастор». Зорганізувалися перші дитячі команди. За ключки взялися і дорослі, які колись пройшли школу Русанова. До них долучилися й інші любителі цього виду спорту. У 2011-2012 рр. стартував І чемпіонат Закарпатської області з хокею, в якому взяли участь три команди. Звання чемпіонів завоювали «Шахтарські барси». У 2012 році за звання чемпіонів боролися чотири команди. Золоті медалі дісталися «Ужгородським вовкам». У чемпіонаті області сезону-2013-2014 виступає 5 команд. До 4 ужгородських команд – «Шахтарські барси», «Ужгородські вовки», «Синевір» та «Спартак-46» – долучився клуб із Мукачева. До завершення І кола залишилася одна гра. «Шахтарські барси» – «Спартак-46» зіграють у суботу, 28 грудня.

А вже 29 грудня стартує друге коло. Чотири команди з п’яти продовжать змагання в плей-оф, де матчі проходитимуть до двох перемог. жодна команда не втратила шансів продовжити участь у змаганнях. Лідирують «Ужгородські вовки», «Шахтарські барси» та «Синевір». Матчі обласного чемпіонату проходять цікаво і збирають доволі велику глядацьку аудиторію. Хокей на Закарпатті повертає втрачені позиції.

На даний час із дітьми та аматорами займається ціла група ентузіастів: Андрій Максимович, Сергій Ковач, Микола Щорс, Олександр Дмітрієв, Василь Ябрик, Іван Качур та Богдан Дикий.

Андрій Максимович – тренер ХК «Ужгородські вовки»:

– Хокей стає все більш популярним. Із кожним роком збільшується кількість команд. Видно, що до цього виду спорту стали відноситися більш серйозно – проводяться регулярні тренування, в дитячій секції займається понад 50 юних хокеїстів.

Як дорослі, так і юні хокеїсти беруть участь у турнірах, які проводяться в Україні, Словаччині та Чехії. Є серйозні підстави говорити про те, що хокей незабаром вийде на хороший рівень. Свідченням тому – чемпіонат області серед дорослих. Рівень гри помітно виріс. Майже в кожній команді є лідери. Сергій Ковач, Василь Ябрик, Віталій Чобаль – у нашій команді, Олександр Дмітрієв, Михайло Саух – у «Шахтарських барсах», Василь Свалявчик, Василь Йордан – у «Синевирі», Олександр Кузнецов, Богдан Дикий – у ХК «Мукачево». Є шанси, що з наступного року Закарпатську лігу поповнить команда з Тячева і, скоріше за все, побачимо ще одну з Мукачева.

Сергій Ковач – капітан команди «Ужгородські вовки»:

– Чемпіонське звання в минулому сезоні нам далося набагато легше. Зараз принаймні три команди рівні за класом. У цілому, рівень хокею помітно виріс. Цей вид спорту має хороші перспективи. Незабаром в Ужгороді з’явиться критий льодовий палац. На сьогоднішній день сесія міської ради вже затвердила проект землевідводу, з управлінням капітального будівництва погоджено проектну документацію. З нового року проект пройде експертизу. Будівництво льодового палацу буде включено в програму на 2014 рік. Велику допомогу надає Закарпатська облдержадміністрація. Такі палаци вже є в багатьох містах України, не кажучи про Словаччину, Чехію чи Угорщину.

Наша команда – чемпіон області минулого сезону. Гравці налаштовані не здавати позиції, хоча суперники в нас дуже серйозні. Будемо сподіватися, що хокей на Закарпатті прогресуватиме й надалі.

«Спорт тайм»

Про це повідомив Карпатський Об’єктив
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Фотограф Олег Панас ...
Наступна новина: Аспірин більше шкодить ...

КОМЕНТАРІ