Рятувальники Львівщини проінспектували місця розташування новорічних ялинок у дитячих дошкільних закладах

Рятувальники Львівщини проінспектували місця розташування новорічних ялинок у дитячих дошкільних закладах

26.12.13 09:28 0 941
25 грудня Головне управління ДСНС України у Львівській області провело виїзний брифінг із представниками ЗМІ щодо безпечного проведення новорічних святкувань у дошкільних навчальних закладах. Захід провели на базі дитячого навчального закладу «Казка», розташованого у м. Львові, вул. Патона, 24. На прикладі обраного навчального закладу заступник начальника управління запобігання надзвичайним ситуаціям – начальник відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС України у Львівській області Орест Галонько продемонстрував правильність облаштування місця для проведення новорічних святкувань.

Здійснення такого брифінгу проводиться в рамках перевірки фахівцями ДСНС на теренах Львівської області місць проведення новорічних святкувань у навчальних закладах.

До перевірки стану пожежної безпеки навчальних закладів рятувальники відносяться особливо ретельно, оскільки безпека дітей є важливим завданням на шляху по запобіганню виникненню пожеж. Проблематика полягає у тому, що не завжди керівники навчальних закладів усвідомлюють небезпеку, яка може виникнути через їх нехтування щодо дотримання протипожежних вимог. Так, до прикладу 23 листопада 2010 року пожежа виникла в приміщенні пральні дошкільного навчального закладу № 5, за адресою м. Кам’янка-Бузька по вул. Перемоги, 42. Рятувальниками врятовано будівлю та майно на суму 200 000 грн. Причиною пожежі стало коротке замикання електродвигуна пральної машинки.

Загалом упродовж 5 років на території Львівської області виникло 25 пожеж у закладах освіти.

Під час перевірок інспектори ДСНС звертають особливу увагу на забезпеченість сучасними первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками), стан утримання шляхів евакуації, відповідність електричних мереж вимогам Правил улаштування електроустановок та інші питання режимного характеру, що стосуються безпеки дітей.

У випадку виникнення небезпечної події, потенційну загрозу для проведення своєчасної та безпечної евакуації дітей та персоналу закладів становить захаращеність шляхів евакуації або утримання їх у недоступному стані. Додаткове пожежне навантаження створюють кладові приміщення під сходовими маршами, облицювання стін та стелі на шляхах евакуації горючими матеріалами.

Під час здійснення профілактичного огляду фахівці ДСНС провели протипожежний інструктаж із персоналом закладу та провели урок безпеки життєдіяльності із малюками. Їм розповіли про основні заборони при користуванні відкритим полум’я та чітко сформували порядок дій на випадок виникнення пожежі. Разом із дітьми рятувальники відпрацювали алгоритм виклику служби порятунку та надання інформації про подію та особу, яка повідомляє про інцидент. Особливу цікавість у малюків викликала інформація, пов’язана із новорічною ялинкою та правилами її безпечного улаштування. Коротко нагадаємо їх.

* Встановлювати ялинку треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит і т. ін.

* При виборі штучної ялинки безпечніше віддати перевагу моделям, які оброблені вогнетривкими розчинами (ця інформація вказується на упаковці).

* Щоб ялинка не впала або не поранила дитину, вона повинна бути правильно зібраною і надійно встановлена, а іграшки рівномірно розподілені на ній.

* На ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в поєднанні з «ватним снігом» і паперовими іграшками.

* У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під доглядом дорослих.

* Для дитячої безпеки ялинку краще прикрашати легкими прикрасами, які не б'ються (бантами, шишками, кульками зі склопластику і т. ін.).

* Слід дотримуватися й правил електробезпеки. Для прикраси ялинки не можна використовувати неякісні й несертифіковані електричні вироби.

* Підключення гірлянд до мережі повинне виконуватися тільки за допомогою справних штепсельних з'єднань.

* При виявленні несправності в ілюмінації – нагріванні проводів, миготінні лампочок, іскріння, вона повинна бути терміново відключена від електромережі.

Після проведення профілактичного огляду, рятувальники продемонстрували представникам ЗМІ, вихователям, батькам та дітям приклад перевантаження електромережі, з використанням неякісних гірлянд, від чого «новорічна красуня» миттєво спалахнула. За допомогою такого експерименту, рятувальники наочного продемонстрували небезпеки, які можуть виникнути при нехтуванні правилами пожежної безпеки при облаштуванні новорічної ялинки.

Орест Галонько коментуючи експеримент зазначив: «На прикладі даної ялинки Ви можете чітко побачити, до чого може призвести використання неякісної гірлянди. Найменше перевантаження електромережі спричинило коротке замкнення та, відповідно, пожежу. При встановлення новорічних ялинок вдома чи у навчальних закладах, обов’язково звертайте увагу на даний фактор та, загалом, на дотримання правил пожежної безпеки».

Після проведеного експерименту діти перебували під яскравими враженнями. Деякі з них поділилися своїми роздумами щодо обговореної проблематики: «В жодному разі не можна користуватися сірниками, запальничками чи салютами близько біля ялинки». Ще один хлопчик додав що у нього вдома батьки без їхнього нагляду не дозволяють включати будь-яку ілюмінацію.

Підсумовувати проведений захід можна словами Михайлика, який є одним з вихованців ДНЗ «Казка»: «Така пожежа, яку нам показали є трохи страшною і я злякався. Я б не хотів, щоб така ситуація повторилася у мене вдома. Тому я уважно слухав усе, про що розповідали нам пожежники».

Сподіваємося, що такі навчання не пройдуть даремно і святковий передноворічний настрій не затьмарить жодна небезпечна ситуація.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ