Фахівці ДСНС Львівщини перевірили стан організації протипожежного захисту релігійних об’єктів напередодні різдвяних свят

Фахівці ДСНС Львівщини перевірили стан організації протипожежного захисту релігійних об’єктів напередодні різдвяних свят

27.12.13 09:05 0 821
26 грудня Головне управління ДСНС України у Львівській області провело виїзний брифінг із представниками ЗМІ та духовенством щодо забезпечення пожежної безпеки храмів напередодні новорічних та різдвяних свят.

Захід проводиться в рамках позапланових перевірок культових споруд на території Львівщини, напередодні новорічних та різдвяних свят. Метою інспектування було забезпечення належного стану пожежної та техногенної безпеки культових споруд та недопущення пожеж чи надзвичайних ситуацій під час періоду зимових святкувань. При цьому, особлива увага під час здійснення оглядів звертається на протипожежний стан дерев’яних церков, які є пам’ятками архітектури та представляють особливу цінність.

На території Львівської області функціонують 2006 релігійних споруд, з яких 782 є пам’ятками архітектури. З них 490 є пам’ятками дерев’яної сакральної архітектури. Упродовж 2013 року 4 храми включили до світової спадщини ЮНЕСКО. Рятувальники усвідомлюють відповідальність за збереження релігійних об’єктів і тому відносяться до питань протипожежного захисту храмів особливо ретельно.

На прикладі церкви Пресвятої Трійці, що розташована за адресою м. Львів, вул. Садибна, 1 рятувальники продемонстрували правильність організації заходів режимного та капітального характеру, що стосуються пожежної та техногенної безпеки у релігійних спорудах. Настоятель храму о. Андрій розповів: «Церква заснована Богданом Хмельницьким ще у 1654 році. Храм є унікальним та єдиним на теренах України, оскільки, настінні розписи, виконані природними фарбами, збереглися до нашого часу у незмінному варіанті ».

Заступник начальника управління з запобігання надзвичайним ситуаціям – начальник відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС України у Львівській області Орест Галонько під час інспектування храму наголошує на основних причинах виникнення загорань у церквах: «Слід зазначити, що надзвичайно вагомим чинником пожежної безпеки є людський фактор. Часто ми фіксуємо факти самовільного оброблення церков ззовні пластмасовою вагонкою, що створює підвищений ризик у разі виникнення пожежі – пластмаса згорає за лічені секунди, а ще до цього додається висока токсичність продуктів горіння».

Непоодинокими є випадки, коли по завершенні богослужінь прихожани залишають в храмі непогашені свічки. Саме це стало причиною знищення храму Святої Параскеви в с. Тинів Дрогобицького району та церкви Св. Михаїла в с. Підгірці Бродівського району тощо.

«Під час релігійних свят ікони, вівтарі прикрашають підсвіткою, яка теж є додатковим фактором для виникнення горіння. Нажаль, такі приклади не є поодинокими, а церковна громада, яка повинна бути першим господарем у храмі, не усвідомлює цієї небезпеки», - наголосив О. Галонько.

За результатами проведених фахівцями ДСНС перевірок, основними порушеннями протипожежного захисту релігійних об’єктів з року в рік залишаються низький рівень обладнання приміщень установками пожежогасіння та автоматичною пожежною сигналізацією. Враховуючи той факт, що значна частина храмів є дерев’яними, не можна упускати той момент, що багато настоятелів храмів нехтують обробленням дерев’яних горищних конструкцій вогнезахисним розчином.

Окрім людського фактору, спричинити пожежу можуть і природні явища. Відсутність блискавкозахисту часто стає причиною займання та знищення об’єктів дерев’яної сакральної архітектури.

Нагадаємо основні вимоги пожежної безпеки до культових споруд, особливо у період різдвяних святкувань, коли кожна родина завітає до храму:

* Підсвічники та інші пристрої, у яких використовується відкритий вогонь слід встановлювати на негорючі основи, що виступає за їх габарити не менше ніж на 0,5 м.

* Підсвічники та інші пристрої, у яких використовується відкритий вогонь слід розташовувати від горючих конструкцій та від горючих оздоблювальних матеріалів на відстані не меншій за 1 м, таким чином, щоб виключалася можливість потрапляння відкритого вогню на будівельні конструкції або інші оздоблювальні матеріали та капання горючої рідини на підлогу.

* Після проведення богослужінь відповідальна особа за дотриманням протипожежного режиму в культовій споруді або призначена нею інша особа з числа служителів культової споруди повинна перевірити, щоб всі свічки та пристрої культового призначення у яких використовується відкритий вогонь були погашеними.

* Електрична проводка по горючим конструкціям культових споруд повинна прокладатися в металевих трубах.

* Штепсельні розетки повинні бути передбачені із заземленням та захисними кришками, а плавкі вставки та запобіжники повинні бути калібровані, із зазначенням на клеймі номінального струму вставки. Застосування саморобних некаліброваних плавких вставок забороняється.

Сподіваємося, що проведена робота не є марною, священнослужителі та церковна громада кожного храму усвідомлять відповідальність, яка покладається на них щодо збереження релігійної спадщини Львівщини. Фахівці ДСНС у свою чергу проводитимуть постійну пояснювальну роботу та максимально сприятимуть у забезпечені високого рівня протипожежного захисту храмів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Причиною загорання ...

КОМЕНТАРІ