В Закарпатській області іршавські правоохоронці затримали серійного крадія в Хустському районі

В Закарпатській області іршавські правоохоронці затримали серійного крадія в Хустському районі

28.12.13 14:24 0 917
Це вже другий випадок на Іршавщині з серійним крадієм. Не встигли селяни оговтатись від одного, як з′явився інший в цих же населених пунктах - селах Білки, Осій, Ільниця, а ще додався Великий Раковець…

Ось що розповідає про затримання серійного крадія та розкриття працівниками міліції 23-х крадіжок перший заступник начальника Іршавського райвідділу міліції підполковник Мирон Черничко.

- Не встигли ми затримати одного серійного крадія, що влітку скоював крадіжки у згаданих селах, і направити справу до суду, як до міліції знову почали надходити заяви селян про крадіжки із тих же сіл, - каже підполковник Черничко.

Здавалось би, міліція зробила добру профілактику, перевірила майже весь підобліковий елемент, а тут знову посипались крадіжки… На початку осені до міліції надійшли відразу дві заяви з села Білки про крадіжку з магазину грошей та карток поповнення для мобільного телефону, а також про крадіжку з будинку грошей.

На місце пригоди відразу виїхала слідчо-оперативна група Іршавського райвідділу міліції, до якої залучили й кінолога з собакою. Під час огляду місця події виникла версія, що це міг скоїти один і той же зловмисник. До магазину у с.Білки крадій проник через металопластикове вікно. Оперативні працівники тоді одночасно працювали у двох населених пунктах - Білки та Осій, але вийти на слід злочинця не вдавалось.

Через кілька днів, в ніч на 1 листопада, невідома особа пошкодила вікно на приміщенні шкільної їдальні в Білках, проникла всередину. Однак там злодій лише доїв залишки голубців, кусок сала і випив стакан чаю, так як вкрасти не було що...

Правоохоронці розуміли, що крадій знаходиться десь неподалік, але вирахувати його не могли. В одного з підозрюваних вони були вдома, але мати запевнила, що її син знаходиться на заробітках у Москві і раніше, чим на Різдво, додому не приїде.

Тим часом до райвідділу почали надходити скарги від селян, біля яких проживає згадуваний підозрюваний. У когось на ранок зникла банка молока, хтось каструлі з їдою на кухні не дорахувався, у когось непрошений гість побував у погребі... Ніби й дріб’язкові крадіжки, але для селян, особливо для бабусь-пенсіонерок, вони мають значення.

В поле зору злодія потрапив і магазин, який також знаходиться неподалік від місця проживання підозрюваного. Приватний підприємець залишився без виручки, цитрусових та цілої коробки бананів. Оперативники та дільничні проводили свою роботу, опитували сусідів, знайомих, родичів, але підозрюваний ні з ким із них не підтримував зв′язок.

В один ранок із Білок до міліції протягом півгодини надійшло відразу 4 звернення приватних підприємців про крадіжки в їх магазинах, які знаходяться у центрі села. Майже всі крамниці були обладнані звуковою сигналізацією та камерами відеонагляду. Проте це не завадило злодію, який в основному крав гроші та продукти харчування. А в одному з магазинів зникла ще й тепла зимова куртка.

Слідчо-оперативна група, яка працювала на місці скоєння злочинів, виявила той же самий спосіб проникнення до приміщення. Зловмисник до крадіжки готувався, бо після себе не залишив жодного сліду. До магазинів проникав через пластикові двері та вікна, які навчився добре відчиняти.

Проте невловимий крадій все ж був зафіксований однією із відеокамер спостереження. Тепер в міліції вже не було сумніву щодо причетності до цих крадіжок згадуваного 26-річного мешканця Білок, який, зі слів матері, мав бути на заробітках у Москві…

Працівники карного розшуку перевіряли прилеглі території, покинуті будинки, сіносховища, навіть місцеві катакомби, але пошуки позитивного результату не давали. Зловмисник, здогадуючись, що міліціонери вийшли на його слід, почав переодягатися, проявляв неабияку обережність, за місце проживання не з′являвся.

Але пройшов деякий час, й обікрали магазин у селі Осій, звідки пропали гроші та продукти харчування. Через тиждень повторилась ситуація із магазинами у центрі села Великий Раковець. Крадій себе поводив зухвало, зривав дроти сигналізації, виламував вхідні двері, проникав у магазини, де викрадав виручку та продукти харчування. Таким чином потерпіли чотири магазини у Великому Раковці, де він заволодів значною сумою грошей.

Свою географію злочинів крадій змінював кожний тиждень. Правоохоронці його очікували в одному селі, а на ранок міг бути «сюрприз» в іншому...

І от нарешті працівники карного розшуку отримали інформацію про перебування розшукуваного в одному з готелів у Хустському районі. На затримання невловимого злодія вирушили оперативники Юрій Саварин, Іван Варцаба, Михайло Ковач та дільничний інспектор Василь Кебелеш. Прибувши в готель, двоє з них залишились на виході, а двоє пішли в номер, де зупинився крадій. Двері їм відкрив сам підозрюваний, який відразу зрозумів, що за ним прийшли, так як впізнав одного з міліціонерів. Справа в тому, що сам зловмисник раніше вже мав справу з міліцією, бо мав умовну судимість за скоєння аналогічного злочину.

Як розповів сам затриманий, від правоохоронців він спершу переховувався на сіносховищах та в покинутих будинках. Далі виїжджав на заробітки до Москви, вдома не з′являвся. Повернувшись, знову брався за старе. За вкрадені гроші в магазинах села Великий Раковець винайняв номер у готелі в Хустському районі. Звідти їздив на Іршавщину, крав і повертався до готелю.

На крадіжку злодій йшов із металевим ломиком, яким навчився віджимати пластикові двері та вікна. «Працював» тільки після другої години ночі, коли на вулицях було пусто.

На вже доведено причетність зловмисника до скоєння 23 епізодів крадіжок на території Іршавського району. За цими фактами слідчий Іван Роман відкрив кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу України. На серійного іршавського крадія очікує покарання.

Віта Горзов

Іршавський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Прикарпатті першим ...
Наступна новина: Ліван: внаслідок вибуху ...

КОМЕНТАРІ