В Закарпатській області красиві та безпечні. Усе про ялинкові прикраси…

В Закарпатській області красиві та безпечні. Усе про ялинкові прикраси…

28.12.13 13:29 0 857
Різнокольорові кульки, сніговички, численні діди морози, дощик та гірлянди – таким багатим асортиментом ялинкових прикрас тішать прилавки магазинів і різдвяних ярмарків напередодні свят. Своїм барвистим виглядом вони притягують покупців, проте, обираючи новорічні іграшки, потрібно бути пильними, аби разом із ними не принести додому цілий букет захворювань. Прикраси повинні бути не тільки гарні, але й безпечні.

Під час виготовлення ялинкових іграшок несумлінні виробники використовують полімерні та інші синтетичні матеріали, які виділяють токсичні сполуки, наприклад, формальдегіди, акрилову кислоту, нітрил, стирол, хлористий вініл, свинець. Такі прикраси можуть викликати алергію, негативно впливати на дихальні шляхи та нервову систему.

Враховуючи те, що подібний товар не підлягає в Україні обов’язковій сертифікації, дешевих новорічних іграшок китайського виробництва в магазинах та на ринках більш ніж вистачає. Фахівці рекомендують: ялинкові прикраси потрібно обирати носом. Якщо від іграшок несе різким неприємним запахом, це свідчить про їхню низьку якість.

“Найкращими новорічними прикрасами прийнято вважати скляні кулі. Проте навіть при їх виборі потрібно звертати увагу на міцність скла, на те, чи не залишаються блискітки та фарба на руках після контакту з іграшкою, – розповідає продавець-консультант одного із магазинів міста пані Олена. – Що стосується пластикових куль, то тут вибір надзвичайно широкий і водночас небезпечний. Показником якості зазвичай є ціна. Чим іграшки дорожчі, тим вони якісніші. Те саме стосується і гірлянд на ялинку. Вони повинні відповідати правилам пожежної безпеки. Під час увімкнення з них не має виділятися неприємний запах, який може бути показником їхньої шкідливості. При виборі слід звернути увагу, чи підходить цей тип гірлянд для розеток, які є у вашому помешканні, чи ізольовані проводи, чи всі лампочки справні…”

Ялинкові прикраси дедалі частіше не радують своєю якістю, тому останніми роками зріс попит на іграшки, виготовлені власноруч. І це зовсім не дивно: адже вони не тільки гарні та ексклюзивні, а ще й на сто відсотків безпечні.

“Моє захоплення hand-made переросло в дещо більше, – розповідає Катерина. – Я обожнюю виготовляти предмети декору до Новорічно-Різдвяних свят. Мої вироби прикрашають оселі багатьох закарпатців. Виготовляю іграшки із найрізноманітніших матеріалів. Це може бути і тканина, і валяна шерсть, і дерево. Одна така прикраса коштує в мене від 35 грн. Тим, хто мріє виготовити своїми руками іграшку для ялинки, різдвяний віночок на двері, черевички для подарунків та багато інших новорічних дрібниць, пораджу відвідати або ж подивитися в Інтернеті декілька майстер-класів, увімкнути фантазію – і вперед до творчості. Такий виріб не тільки порадує око, але й стане чудовим подарунком для ваших рідних”.

Що стосується цін, то все залежить від якості іграшок. До прикладу, комплект із шести ялинкових кульок китайського виробництва коштуватиме приблизно 20–25 грн. Такий самий, але вітчизняного виробника – 150 грн. А за 6 іграшок ручної роботи доведеться заплатити близько 210 грн. Отож, які новорічні прикраси ви б для себе не обрали, звертайте увагу не тільки на їхню красу, але й безпечність.

Христина БІКЛЯН

«Карпатський об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ