В Закарпатській області і знову про ринок на Бєлінського

В Закарпатській області і знову про ринок на Бєлінського

28.12.13 15:16 0 1077
Ужгородський ринок, що знаходиться по вулиці Бєлінського, є, мабуть, одним із найбільш брудних і непристосованих у місті. Згадується ситуація дворічної давнини, коли виконавчий комітет під загрозою закриття цього об’єкта вимагав в адміністрації базару впродовж місяця навести лад. Тоді причинами такого рішення називали стихійну торгівлю; велику кількість крадіжок; невідповідність об’єкта санітарним нормам; відсутність огорожі, що мала визначати межі ринку; тощо. Проте, коли термін сплив, жодних дій з боку влади вжито не було. Цього літа знову відбувся скандал, центром якого стала стаття в одному з місцевих інтернет-ресурсів, що розповідала про патронування місцевою міліцією стихійної вуличної торгівлі біля базару. Результатом стало ініціювання прокуратурою м. Ужгорода проведення перевірки за вказаними у статті фактами.

Коли люди заходять на ринок через центральний вхід, то мусять перебиратися через величезну яму, засипану ограненими булижниками, що робить її ще більш незручною для пересування. Виникає питання: коли видавалися дозволи на будівництво торговельного центру, котрий дістав назву «Ніко», невже не можна було домовитися із забудовником та власниками сусідніх закладів про «ямковий» ремонт відтинку дороги, яка пролягає повз їхні заклади? Ситуація з величезними ямами є тим більш безглуздою, якщо врахувати, що біля цих закладів облаштовані паркувальні місця для автомобілів.

Повертаючись до питання стихійної торгівлі, також треба дивитися на причини виникнення проблеми. Більшість людей, які займаються такого роду діяльністю, просто не можуть знайти інше джерело прибутку; до того ж через украй тяжке матеріальне положення навіть не мають достатніх доходів, щоб забезпечити регулярну платню за місце на ринку. Зрештою, і адміністрацію базару винуватити в надзвичайно високій ціні за можливість торгувати буде, мабуть, несправедливо і некоректно. Виходом тут могло б стати відведення окремого, хоча б мінімально облаштованого, місця для стихійної торгівлі, що не знаходилося б коло проїжджої частини.

Суттєвою проблемою також є загальний санітарний стан території базару. Особливо брудно тут в осінньо-весняний період, тим паче під час дощів, коли по периметру всього ринку утворюються величезні болотяні калюжі, а з дахів яток на голову ллється брудна стічна вода. Однак тут безглуздо було б звинувачувати продавців. Ці люди, попри важкість та невдячність своєї роботи, працюють по 10–11 годин на добу, при цьому намагаються тримати своє робоче місце в належному стані, тож питання, швидше, до адміністрації базару. Найбільшою проблемою в цьому контексті є певна, досить чисельна, група регулярних відвідувачів ринку, що мають вигляд криміналізованих волоцюг і бомжів. Вони справляють враження психічно хворих людей напідпитку без жодного стосунку ані до торгівлі, ані до прибирання території, вони ніколи й нічого не купують. Ці люди постійно вештаються по базару в дуже брудному лахмітті, через що інші відвідувачі мають їх обходити; займаються старцюванням; гучно галасують та намагаються влаштувати бійки; справляють потреби по закутках, перетворюючи навколишній простір на імпровізовану громадську вбиральню. Ці особи, швидше за все, є рознощиками різноманітних захворювань, іноді за ними можна побачити ескорт у вигляді бродячих собак. Саме ці люди і можуть бути винуватцями окремих крадіжок, що мають місце на злощасному базарі.

Максим БЕЗВЕРШЕНКО

«Карпатський об’єктив»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 11)
Попередня новина: Дніпропетровську ...
Наступна новина: У Судаку встановлять ...

КОМЕНТАРІ