У Львові вшанували співця гуцульського краю Григорія Смольського

У Львові вшанували співця гуцульського краю Григорія Смольського

28.12.13 08:32 0 803
120 років тому на світ з’явився художник і краєзнавець Григорій Смольський, який усе своє життя плекав любов до рідного краю, відкриваючи чарівний світ Гуцульщини через свої картини та публікації. 26 грудня, у Національному музеї у Львові зібралося багато людей, аби віддати шану митцю.

Про це повідомляє кореспондент .

У Нацмузеї зібралися не лише нащадки відомого художника, знані львівські мистецтвознавці та педагоги. До Львова також приїхали і представники громади с. Космач, що на Івано-Франківщині, адже саме цей мальовничий куточок Гуцульщини був улюбленим місцем Григорія Смольського.

Дослідниця його творчості мистецтвознавець Любов Волошин розповіла, що Григорій Смольський був особливим художником. Він стояв біля витоків школи Олекси Новаківського, а його зібраність та цілеспрямованість давали сили для того, аби присвятити 60 років для свого народу. Окрім картин художники також досліджував рідний край. Зокрема, він видав книжку про Олексу Довбуша.

Під час художніх пленерів молодий Смольський відвідав с. Космач. З того часу це місце стало основною темою у його творчості.

«Космач був найбільшим джерелом натхнення для Григорія Смольського. Він прекрасно знав історію цього краю, любив його народ. У своїй творчості художник міфологізує образ Гуцульщини, малюючи відрадні для людей святкові картини», – розповіла мистецтвознавець.

Любов Волошин додала, що Григорій Смольський не хотів зображувати у свої творах сіре, буденне життя людей. Усі його картини дихають радісною енергією. Мистецтвознавець розповіла, що художник любив повторювати, що крім нього багато хто зображує страждання, а він би хотів зобразити Космач таким, яким його оспівали у літературі та музиці.

Люди, які приїхали з Космача ще пам’ятають Григорія Смольського. Голова ради старійшин села Ганна Боб’як розповіла, що пам’ятає художника ще з дитинства. Вона маленькою дівчинкою позувала для його картин.

«Григорій Смольський малював портрети старших жінок. Я позувала для того, аби він міг з точністю відтворити елементи одягу. З 10 років мама наряджала мене і відправляла до художника, аби я йому позувала», – поділилася спогадами жінка.

Голова Космацької сільської ради Дмитро Пожоджук розповів, що з Григорієм Смольським познайомився, коли вступав в університет у Львові.

«Це була дуже проста і доступна людина. Він просив мене навідуватись кожного тижня і розповідати про новини у Космачі. Люди у селі завжди сприймали його за свого. А він у свою чергу був дуже уважним до простого люду. Завжди вдивлявся в обличчя і бачив у ньому щось нове й неповторне», – розповів Дмитро Пожоджук.

Довідка .

Григорій Смольський народився в селянській родині 2 грудня 1893 року в селі Підгірки (нині частина міста Калуша). Закінчив Станиславівську українську гімназію. На початку Першої світової війни (1914 р.) заарештований австрійською владою і вивезений до табору в Талергофі. У 1915–1917 роках, після звільнення, навчався в австрійських офіцерських школах, звідки був направлений на фронт. Воював у Північній Італії. З 1920 р. жив у Львові. 1921–1925 рр. – навчався на історичному факультеті Львівського (таємного) українського університету.

Художню освіту здобував спочатку в Академії мистецтв у Львові (1921–1922 рр.), потім у Художній школі О. Новаківського (1922–1930 рр.). З 1931 р. удосконалював майстерність в Італії, в 1934–1935 рр. – у Франції (Академія Колароссі, Париж). 1936 року повернувся до Львова, де регулярно виставляв свої роботи на художніх виставках. Брав участь у створенні Львівської організації Спілки радянських художників УРСР. У 1941–1944 рр. займався творчою роботою, співпрацював із Спілкою українських образотворчих митців.

1944–1950 рр. – викладач живопису і рисунка у Львівському училищі прикладного мистецтва. З 1951 р. на творчій роботі.

Протягом життя був учасником 47 художніх виставок, в тому числі пересувних у галицьких містах: Станіславі, Тернополі, Стрию, Коломиї, Самборі, Бережанах, Калуші, Перемишлі.

Автор невеличких кольоритних пейзажів, зокрема з Гуцульщини (околиці Космача, Косова) та Бойківщини (Славське, Гребенів, Сколе), паризьких етюдів. Працював у жанрі пейзажу, портрета, натюрморту, створив цілий ряд жанрових композицій, займався графікою.

Серед творів: «Автопортрет» (1923), «Мій батько» (1925), «Міст на Сені» (1935). Багато композицій виконав на гуцульську тематику: «Гуцул і гуцулка», «Наречена» (обидві – 1957), «Хліб наш насущний» (1970), «Базар у Косові» (1974), «Космач напровесні», «Празник в Космачі», «На весіллі. Космач», «Дорога до Космача», «Святіння пасок» та інші.

Серед найкращих творів митця – портрети Станіслава Людкевича (1953), Василя Стефаника (1959), Івана Крип’якевича.

Полотна Смольського зберігаються у фондах музеїв Києва, Львова, Запоріжжя, Дніпропетровська.

Автор низки статей про українське мистецтво, окремих митців (Івана Труша, Антона Манастирського, Олекси Новаківського). Багато уваги приділяв вивченню звичаїв, традицій жителів Карпат, переважно гуцулів. Написав низку нарисів історико-етнографічного характеру. На основі зібраних народних переказів та пісень про Довбуша написав повість «Олекса Довбуш» (1935, 1944).

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ