У поїзді Київ–Варшава – для читання безкоштовно українські книги

У поїзді Київ–Варшава – для читання безкоштовно українські книги

28.12.13 14:13 0 885
Пасажири потягів напрямку «Київ–Варшава–Київ» зможуть безкоштовно читати в дорозі книжки українською. У вагонах з’являться твори українських письменників, що стали лауреатами премії Джозефа Конрада, а також перекладені тексти польських літераторів.

Проект «Книжкові мандри» ініціював Польський інститут у Києві, а «Південно-західна залізниця» підтримала його. Видавці, що надали книги, кажуть: така акція – це ефективний маркетинговий хід, адже після подорожі читач вирушить до книгарні – дізнатись, чим усе закінчилось.

«Таня Малярчук, Наталка Сняданко, Сергій Жадан та Тарас Прохасько – твори цих чотирьох авторів зможуть прочитати пасажири, що мандрують з Києва до Варшави чи навпаки. Усі вони є лауреатами літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського, що була заснована у 2007 році. Її присуджують щодва роки українським письменникам віком до 40», – розповів директор Польського інституту Ярослав Ґодун.

«Ці письменники дуже добре відомі не лише в Україні, а й у світі, а їхні книжки перекладені багатьма європейськими мовами, серед яких – і польська. Я думаю, це буде добра нагода їх прочитати», – переконаний він.

Почитати також можна буде і переклади з польської. Серед авторів – Адам Міхнік – діяч руху «Солідарність» та головний редактор «Газети виборчої», режисер Кшиштоф Зануссі та дружина шостого президента Польщі Данута Валенса. Будуть також нові номери часопису «Критика».

Ярослав Ґодун зазначив, що проект «Книжкові мандри» – це ще одна спроба познайомити із українською книжкою ширше коло читачів. Він зауважив, що в Україні бракує установи, що займалася б популяризацією літератури за кордоном.

Директор видавництва «Фоліо» (одного з тих, що надало книжки для проекту) Олександр Красовицький переконаний, що, розпочавши читати книгу у потязі, пасажир потім прийде до книгарні – щоб дочитати.

«Те, що «Південно-західна залізниця» зголосилася підтримати цей проект, свідчить про те, що українська книжка перебуває на підйомі. В Україні дійсно дуже мало книгарень. І це єдине що заважає українським письменникам мати такі ж наклади, як у Польщі», – вважає видавець.

Заступник начальника «Південно-західної залізниці» Сергій Горелей розповів, що за планом проект триватиме місяць. Однак його можуть подовжити. «У кожному вагоні буде по 50 книжок. Якщо цей проект виявиться успішним, то ми запустимо аналогічні й на інших потягах», – зазначив Горелей.

Крадіїв організатори акції не бояться – кажуть, що в такому разі поновлюватимуть запаси книжок. А Олександр Красовицький навіть зазначив, що це може слугувати показником популярності книжки – як у британських бібліотеках, де складають рейтинг книг, які крадуть найчастіше, повідомляє «Радіо Свобода».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чемпіонат України. ...
Наступна новина: Волинська область: ...

КОМЕНТАРІ