Закордонний паспорт за 170 грн українці можуть отримати лише через суд, – розслідування

Закордонний паспорт за 170 грн українці можуть отримати лише через суд, – розслідування

28.12.13 12:24 0 714
Постанова Верховного суду України від 3 грудня 2013 року про ціну закордонного паспорта у 170 грн має лише рекомендаційний характер для судів інших інстанцій щодо прийняття рішень у цьому питанні. Тому на українці можуть зробити закордонний паспорт за 170 грн лише через позов до суду. В іншому разі оформлення паспорта коштує 377, 15 грн, не враховуючи комісію банку за послуги.

Про це у своєму блозі пише журналіст Олеся Барчук, яка нещодавно особисто пройшла процедуру оформлення закордонного паспорта.

«24 грудня всі телеканали країни прогриміли: «Верховний суд України закрив тему ціни закордонного паспорта. Виготовлення паспорта для виїзду за кордон коштує 170 гривень». Звістка насправді дуже втішила, адже мала намір виробляти новий паспорт, бо змінила прізвище. Власне, вирішила перевірити на своїй шкірі цю інформацію. Для впевненості роздрукувала Постанову Верховного суду України від 3 грудня 2013 року (справа № 21-41ба13), прочитала Постанову КМУ від 31 березня 1995 року № 231 «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон», зібрала всі документи (паспорт, дві копії паспорта, ідентифікаційний код і його копія) і пішла у ГУ ДМС України у Львівській області (вул. Руданського, 3). Людей спочатку було не так багато, зайняла чергу і стала чекати. Кого не питала, всі як один, оплатили три квитанції, а саме, 170 гривень – держмито, 120 гривень – бланк і 87, 15 коп. послуги ДМС, тобто всього 377, 15 копійок. Після певного очікування зайшла у кабінет, де приймала інспектор (насправді чудова жінка). Коли вона розпочала приймати документи, то зауважила, що оплачено лише 170 грн. і сказала, що потрібно решту квитанцій. Звісно, я чемно розповіла, що хочу зробити паспорт, згідно з постановою, за 170 грн. Але жіночка розвела руками: «Я б з радістю, але то йдіть до начальника, як дозволить, я все оформлю». І сказала це щиро, бо як потім зізналась, що я така не одна. Потім почались митарства по кабінетах. Все-таки потрапила до начальника Еміграційної служби ДМС (так вказувала табличка на дверях), але не впевнена, що приймав саме він, можливо, його заступник. Чиновник не зрадів моєму візиту і дуже швидко мене спровадив. Мовляв, все законно, а від ВСУ ніяких розпоряджень не приходило і обнадіяв, мовляв, можливо, з нового року приймуть закон і тоді буде по 170! І я вже за дверима... Повернулась у кабінет до інспектора з нічим. Аби не витрачати час і не втратити місце в черзі, довелось доплатити решту квитанцій і змиритися... Отож за 30 календарних днів у мене буде закордонний паспорт за 377 грн 15 коп., не враховуючи комісію банку за послуги», – розповіла журналістка.

О. Барчук зазначає, що подзвонила на гарячу лінію Державної міграційної служби України м. Києва за роз’ясненнями, де її запевнили, що ніяких розпоряджень і указів не було і змін в оплаті немає.

Коли ж журналістка зателефонувала у приймальню Верховного суду України, там пояснили, що постанова ВСУ від 3 грудня 2013 року, про яку йшлось вище, має лише рекомендований характер для судів інших інстанцій у прийняті рішень щодо цього питання.

«Тому, дорогі друзі, єдиний вихід зробити закордонний паспорт за 170 грн на – через позов до суду», – підсумувала журналіст.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: «Реконструкція Львівського ...

КОМЕНТАРІ