На Дніпропетровщині відкрили музей майстра петриківського розпису

На Дніпропетровщині відкрили музей майстра петриківського розпису

28.12.13 11:04 0 707
У селищі Петриківка на Дніпропетровщині запрацював музей корифея петриківського розпису, українського майстра народного декоративного розпису та народної декоративної графіки Федора Панка (1924-2007). У відкритті невеликого музею взяли участь представники влади і мистецької громадськості. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Музей створила учениця і дочка відомого митця Валентина Панко, теж майстриня петриківського розпису. Упродовж двох місяців вона розкладала в меморіальній кімнаті роботи батька зі своєї приватної колекції та речі, пов’язані з його життям.

За словами мистецтвознавців, заслужений майстер народного мистецтва України, Федір Савич Панко створив цілу школу петриківського розпису, який став візитівкою України. Більше 50 років тому він відродив у Петриківці мистецтво традиційної українського живопису, заснував і очолив першу і єдину в світі фабрику петриківського розпису «Дружба».

Його роботи відомі в Україні й за кордоном, він був першим художником, який почав використовувати портрет у петриківському розписі. Панко також викладав композицію петриківського орнаменту в дитячій художній школі, серед його учнів – чимало відомих митців.

Крім того, у селищі Петриківка відбулись урочисті заходи з нагоди внесення петриківського розпису до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО у грудні 2013 року. Петриківка стала першим представником від України, який отримав цей статус. Майстри сподіваються, що тепер цікавість до петриківки зросте й вони не залишаться без замовлень.

Петриківський розпис бере початок з ХVІІІ століття, з настінного розпису придніпровських хат. Наразі у Петриківці працює понад сорок провідних майстрів декоративного малярства.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 31 грудня лікарі ...
Наступна новина: На Рівненщині міліція ...

КОМЕНТАРІ