У Ватикані розповіли, як насправді виглядають ангели

У Ватикані розповіли, як насправді виглядають ангели

31.12.13 09:06 0 985
Більшість митців зображають ангелів за звичним образом – молодими та з крилами. Саме такими їх бачить львівська лялькарка Оксана Семерека-Малик, саме такими їх уже 20 років зображає іконописець Святослав Владика, який розписав п’ять храмів на Львівщині. Утім, фахівці кажуть: крила – це лише символ.

Про це йдеться у сюжеті програми «Погляд на тиждень» телеканалу ZIK.

Так, напередодні католицького Різдва янгелолог з Ватикану отець Ренцо Лаваторі заявив: насправді янголи крил не мають, не мають нічого спільного зі звичним для нас образом. Побачити янгола людина не може – лише відчути його присутність. Утім художники наразі не готові відмовлятися від традиційного зображення «помічників Бога».

«Мої ангели обов’язково повинні мати зірочку, а ще крила – основний атрибут ангела. Інші деталі зображення підказує уява. Я бачу ангелів тільки білого із золотом, чи білого з сріблом. У моїй уяві ангел не повинен мати кольорів», – ділиться думками лялькарка Оксана Семерека-Малик.

Янголів з крилами уже двадцять років зображає й іконописець Святослав Владика. Він пояснює: ангели безтілесні творіння, крила їм потрібні, аби показати наскільки вони близькі до Бога. Зрештою, в іконописі, існує ціла наука, як правильно зображати небесних посланців.

«Стандартний тип зображення ангела, коли нижня сорочка – хітон – темно-зеленого кольору, хламида – червоного кольору. Плащ, що защіпається на грудях і на плечі – червоний, бо це колір Архангелів», – пояснює Святослав Владика.

Янголів часто зображають, як юнаків у довгому білому вбранні, і з крилами за спиною. В часи бароко їх зображали як маленьких пухкеньких хлопчиків.

«На іконах, картинах, у скульптурі ми бачимо ангелів, як, переважно, молодих юнаків із крилами. Та церква нас вчить, що ангели не мають крил, вони невидимі, вони мають волю, мають душу, і вони знаходяться біля Бога», – говорить завідувач виставкового відділу музею історії релігії Руслана Бубряк.

Заяву ватиканського науковця про те, що ангели не мають крил, українські священики не оскаржують. Адже крила на зображеннях – це символ.

«Людина має матеріальне тіло, а ангели – ні, саме тому їх зображають з крилами: щоб показати, що вони приходять з неба, що вони швидкі. Це посланці Бога, які часто з’являються, щоб сповіщати добрі новини», – розповів парох церкви Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у Львові о. Орест Фредина.

Крила означають швидкість у виконанні Божої волі. Саме слово «янгол» – означає «посланий», посланець, вістун.

«Крила – символ польоту. Ангел – це істота, не скована часом і простором. Це істота яка може моментально з’являтися двом людям водночас», – погоджується викладач богослов’я Українського католицького університету Тарас Тимо.

У традиційних церквах прийнято вважати, що кожна людина після народження отримує свого янгола-охоронця. Аля як виглядають ці створіння насправді – не може сказати ніхто. Хоча, дехто вважає, що таки бачив ангела.

«Під час весільної подорож ми з дружиною вибрались в каньйон. Коли чекали на транспорт, до нас підійшов чоловік і сказав, щоб ми нікуди не їхали, адже через дві години буде сильний дощ. Якби ми поїхали у той каньйон, то не відомо, чи залишилися б живі: стихія справді розгулялася не на жарт. Ми з дружиною тепер завжди кажемо, що той чоловік, був для нас ангелом на початках нашого подружнього життя», – розповів духівник УКУ о. Ігор Пецюх.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Закарпатські майданівці ...

КОМЕНТАРІ