В Чернівецькій області феєрверки і ялинка мають бути окрасою свята, а не причиною пожеж

В Чернівецькій області феєрверки і ялинка мають бути окрасою свята, а не причиною пожеж

31.12.13 10:22 0 1025
Незабаром довгоочікувані Новорічні та Різдвяні свята. Майже в кожній оселі у Чернівецькій області в період цих свят прикрашають новорічну ялинку. Для цього часто використовують різноманітні піротехнічні вироби. Проте слід пам’ятати, що для безпечного проведення свят, потрібно дотримуватись певних правил пожежної безпеки.

Найменша необережність, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні електрогірлянди або застосування джерел відкритого вогню (свічок), розпалення бенгальських вогнів у приміщеннях, де встановлена ялинка, можуть призвести до пожежі. Прикрашаючи «новорічну красуню», потрібно враховувати, що дерево, знаходячись у приміщенні, з часом висихає і може зайнятися від найменшого джерела загорання. Тому слід ретельно та обдумано оздоблювати ялинку. Не можна прикрашати її іграшками, які зроблені з паперу чи вати, оскільки це матеріали, які можуть легко зайнятись. Для зменшення ризику загорання, ялинки потрібно розміщувати подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню – камінів, газових плит. Також забороняється встановлювати ялинку в проходах, біля виходів, на шляхах евакуації людей на випадок пожежі. Для освітлення ялинки слід використовувати електрогірлянди промислового виробництва з ліцензіями та інструкціями. Так, забороняється використовувати для оздоблення пошкоджені чи самостійно відремонтовані електрогірлянди. Потужність лампочки не повинна перевищувати 25 Вт, електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації мусить бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами; підключення гірлянд до мережі виконуватися тільки з допомогою штепсельних з’єднань.

На момент святкування Новорічних свят також широкого розповсюдження набули різноманітні піротехнічні вироби. Однак, при недотриманні правил безпеки під час користування піротехнічними виробами, свято може обернутися трагедією.

Основними складовими феєрверка є корпус, заряди, піроелементи у вигляді зірочок, факелів, пігулок, із світловими, звуковими і димовими піротехнічними сумішами і засіб запалювання. При горінні піротехнічні суміші набирають високу температуру (до 3000° С.). Під час користування піротехнічними виробами люди найчастіше травмуються через власну необережність.

Щоб цього не трапилося, потрібно дотримуватися правил пожежної безпеки під час користування піротехнічними виробами. Спочатку необхідно вибрати місце для феєрверка. В ідеальному випадку це повинна бути велика відкрита територія – двір або галявина, вільна від дерев і будівель. Необхідно уважно оглянути обране місце: чи немає поблизу будинків (в радіусі 50 метрів), автотранспорту чи гаражів. Якщо феєрверк проводиться за містом, там не повинно бути сухої трави або сіна, тобто того, що може зайнятися від випадкового потрапляння іскор. Потрібно визначити, де перебуватимуть глядачі. Їм потрібно забезпечити відповідне місце для огляду і безпеку, а для цього необхідно відвести місце за 15-20 метрів від пускового майданчика феєрверка.

Від величини майданчика залежить яку піротехніку можна використовувати. Якщо двір малий і тісний, доведеться скористатися лише обмеженим асортиментом піротехнічних виробів, переважно наземної дії: петардами, хлопавками. Забороняється використовувати поряд із житловими будинками та іншими спорудами вироби, що летять угору – ракети, салюти. Вони можуть залетіти у вікно, на горище або дах і спричинити пожежу.

При купівлі піротехнічних виробів обов’язково ознайомтеся з інструкцією, яка повинна бути на кожному виробі. Якщо її немає, то виріб не сертифікований і ним користуватися небезпечно. Потрібно перевірити термін зберігання виробу: його встановлює виробник і ніхто не може його продовжити. Також слід подивитися, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити в середині приміщення, з балконів та поблизу житлових будівель, новорічних ялинок. Місце повинно відповідати вимогам виробника, що вказані на виробі. Пам’ятайте, що продаж піротехнічних виробів дозволяється лише в спеціалізованих магазинах.

Щоб вогонь не наробив непоправного, і ніщо не зіпсувало святковий настрій, рятувальники рекомендують громадянам дотримуватись заходів безпеки під час встановлення новорічних ялинок і користування піротехнічними виробами.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У новорічну ніч метро в ...

КОМЕНТАРІ